Ana SayfaGüncelİHD: Lastik-İş Başkanı Karacan’a saldırı sıradan bir olay değil

İHD: Lastik-İş Başkanı Karacan’a saldırı sıradan bir olay değil

HABER MERKEZİ – Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan’ın ziyaret ettiği bir lastik fabrikasında işyeri çalışanı olan ve kendisini ‘şehadete susamış bir ülkücü’ olarak tanımlayan Sedat Uzunlar tarafından öldürülmesine ilişkin açıklama yapan İHD, “Saldırı sıradan bir olay olarak kabul edilemez” dedi. Konuyla ilgili Emniyet ve Başsavcılık’tan da açıklamalar geldi. Diğer yandan Karacan’ı öldüren Uzunlar tutuklandı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (Lastik-İş) Genel Başkanı Abdullah Karacan, 13 Kasım Salı günü (dün) Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan bir lastik fabrikasına gerçekleştirdiği ziyaret sırasında silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Karacan yaptığı ziyaret sırasında tartıştığı fabrika işçisi Sedat Uzunlar tarafından öldürülürken, Uzunlar’ın kendisini Twitter paylaşımlarında “şehadete susamış bir ülkücü” olarak tanımlıyor.

Abdullah Karacan’ı öldüren Uzunlar’ın, paylaşımlarında Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) eski lideri Muhsin Yazıcıoğlu’na büyük sempati beslediği de görülüyor.

DİSK’ten açıklama

Karacan’ın ölümüyle ilgili DİSK Genel Merkezi’nden de yazılı bir açıklama yayımlandı.

“Lastik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Abdullah Karacan, Sakarya’da işyeri ziyareti sırasında silahlı saldırıya uğradı. Saldırının ardından Lastik İş Sendikamızın Genel Başkanı Abdullah Karacan, Lastik-İş Sakarya Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Sipahi ve Şube Yönetim Kurulu üyesi Osman Bayraktar Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Genel Başkan Abdullah Karacan ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Acımız büyük. Ailesinin, Lastik-İş sendikamızın ve tüm DİSK’lilerin başı sağ olsun.”

İHD: Karacan’a saldırı sıradan bir olay değil

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de yaptığı yazılı açıklamada, silahlı saldırıyı üzüntüyle karşıladıkları ifade ederek, saldırının sıradan bir olay olarak kabul edilemeyeceğini belirtiyor.

İHD İstanbul Şubesi’nin açıklamasının tamamı şöyle:

“DİSK Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan’ın hayatını kaybetmesine ve iki sendika yetkilisinin yaralanmasına neden olan silahlı saldırı karşısında üzüntümüzü paylaşıyor, yaralılara şifa, Abdullah Karacan’ın başta ailesine ve sendikasına olmak üzere başsağlığı diliyoruz.

“Açıklamalara göre; saldırı, Sakarya’nın Arifiye İlçesinde bulunan lastik fabrikasını ziyaret esnasında gerçekleşmiştir. Sendikaya bağlı bir işyerinde yaşanması ve saldırıyı gerçekleştirenin o işyeri çalışanı olması ayrıca üzüntü vericidir.

“Emniyet ve savcılık tarafından yapılan açıklamalarda saldırganın yakalandığı ve soruşturmanın devam ettiği belirtilmekle beraber, bu saldırının sıradan bir olay olarak kabul edilemeyeceği, bir sendika genel başkanının öldürülmesinin sendika camiası ve toplum üzerindeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiği, DİSK başta olmak üzere sendikaların bu hassasiyetle yapacakları incelemenin ayrıca önem arz edeceği bilinmektedir.

“İnsan hakları savunucuları olarak, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için yeterli önlem alınmasının ve saldırıya ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmesinin önemini hatırlatırken, bir kez daha; Abdullah Karacan’ın hayatını kaybetmesinden duyduğumuz üzüntüyü paylaşıyor, başta ailesine ve sendikasına olmak üzere başsağlığı diliyoruz.”

Emniyet ve Başsavcılık’tan açıklama

Saldırıyla ilgili Sakarya Emniyet Müdürlüğü ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun’dan da açıklamalar geldi.

Emniyet açıklamasında ‘fabrikada çalışan işçinin, iş yerindeki görev yeri değişikliği nedeniyle saldırıyı gerçekleştirdiği’ ifade edildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun ise saldırının gerçekleştirildiği lastik fabrikasındaki sendika temsilciliğinde yaptığı incelemenin ardından, “Olay bütün yönleriyle araştırılıyor, inceleniyor, soruşturuluyor. Vuran şahıs, silahıyla beraber kaçarken, şu an elimizde. Onun sorgusu devam ediyor” dedi.

Uzunlar tutuklandı

Diğer yandan Karacan’ın öldüren 46 yaşındaki Sedat Uzunlar ise çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Uzunlar, verdiği ifadede sendika tarafından kendilerine “mobbing” uygulandığını öne sürdü.

Previous post
İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu kuruldu
Next post
Anter Davası: 'Yeşil’in tanık koruma kapsamında olup olmadığı araştırılacak