Ana SayfaGüncel“İktidarın teklifi sağlık alanındaki en acımasız yasaları içeriyor”

“İktidarın teklifi sağlık alanındaki en acımasız yasaları içeriyor”

HABER MERKEZİ – AKP’nin ‘sağlıkta şiddetin önlenmesine’ dair Meclis’e sunduğu teklifin içeriğine tepki gösteren TTB Başkanı Sinan Adıyaman, “44 maddeden oluşan bu yasa önerisi, Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan yasalarını içeriyor” dedi.

AKP, “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ni Meclis’e sundu.

AKP’nin ‘sağlıkta şiddetin önlenmesine’ dair Meclis’e sunduğu teklif yasalaşırsa Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen doktorlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan yerlerde çalışamayacak. Bu ise neredeyse tümü SGK ile anlaşmalı olan hastanelerden hekimlerin men edilmesi anlamına geliyor. Tasarıda iktidarın hedefinde olan Türk Tabipleri Birliği (TTB) de var.

TTB ve SES’ten tepki

TTB ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), hükümetin ‘sağlıkta şiddetin önlenmesine’ dair Meclis’e sunduğu teklife ilişkin basın açıklaması düzenledi.

TTB Merkez Konsey binası önünde yapılan açıklamaya, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ile KHK ile ihraç edilen çok sayıda doktor katıldı.

‘İktidar önerdiğimiz yasal düzenlemeyi yapmıyor’

Hazırlanan teklifin içeriğine dair tepkisini dile getiren Sinan Adıyaman, şunları söyledi:

“TTB uzun yıllardır sağlıkta şiddete yönelik büyük bir mücadelenin içerisindedir. Sağlıkta şiddetin durdurulması için bir yandan eylemler düzenlerken, diğer yandan var olan yasaların sağlıkta şiddeti durdurmadığı gerçekliği üzerinden hazırladığımız ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın Meclis’te yasalaşması için yoğun çabalar harcadık. Ne yazık ki çok sayıda meslektaşımızı sağlıkta şiddet nedeniyle kaybetmemize rağmen, siyasal iktidarın önerdiğimiz yasal düzenlemeyi yapmasını sağlayamadık.”

‘Teklifte sağlıkta şiddete çözüm üretecek bir öneri yok’

Teklifin hukuka aykırı olduğunu da söyleyen Adıyaman, “Hazırlanan bu yasa teklifinin sağlıkta bir torba yasa niteliğinde olduğu ve 44 maddeden oluşan bu yasa önerisinin Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan yasalarını içerdiği ortaya çıktı” diye belirti.

“Bizler Meclis’ten sağlıkta şiddeti durdurmaya yönelik bir yasa değişikliği beklerken, hazırlanan yasa önerisiyle binlerce hekim haksız, hukuksuz bir şekilde mesleklerini yapamaz hale getiriliyor” diyen TTB Merkez Konsey Başkanı, şöyle devam etti:

“Bunun yanında yasa değişikliği iktidar tarafından sürekli hedef olarak gösterilen TTB’nin zayıflamasına yönelik yasal değişiklikleri de içeriyor. Hazırlanan yasa tasarısında sağlıkta şiddete çözüm üretecek bir öneri de bulunmamaktadır.”

Yapılan basın açıklaması sonrası ise TTB ve SES yönetici ve üyeleriyle birlikte ihraç edilen doktorlar, bina önünde oturma eylemi başlattı.


AKP’nin teklifi KHK’li doktorları tamamen işsiz bırakıyor

Previous post
Bakan Turhan: Adil kullanım kotası 2019’da kalkıyor
Next post
ABD'nin İran yaptırımları yeniden devreye girdi