Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘İnşaat işçileri firavuna piramit inşa eden köle değildir’

‘İnşaat işçileri firavuna piramit inşa eden köle değildir’

HABER MERKEZİ – Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında çalışan üç işçinin beton blok altında kalarak hayatını kaybettiği iş cinayetini protesto eden 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, “İnşaat işçilerinin firavunlara piramit inşa eden köleler olmadığını” söyledi.

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında çalışan üç işçinin beton bloğun çökmesi sonucu hayatını kaybetmesine neden olan iş cinayetini protesto etti.

Cengiz Holding’in Altunizade’de bulunan merkezi önüne gelen platform üyeleri, “İş cinayetlerine sessiz kalmayacak, örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz” pankartı açıp, açıklama yaptı.

Açıklamada, geçmişte de benzer iş cinayetlerinin yaşandığı, ancak hiçbir proje sahibi şirket yöneticisi hakkında soruşturma açılmadığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre platform adına açıklamayı yapan Prof. Dr. Beyza Üstün, iş sağlığı ve işçi güvenliği konusunda adım atılmazken, yaşanan olay sonrası hemen yayın yasağı getirilmesini eleştirdi, “Çok hızlı giden bir inşaat. Çok da can güvenliği alınan bir inşaat. Geçen hafta viyadük inşaatını ben de ziyaret ettim” diyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nu şirketlerin avukatlığına soyunmakla suçladı.

Üstün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a ise “En azından bir açıklama yapacak mısınız? Yoksa daha önce 3’üncü havalimanında olduğu gibi eski CEO’su olduğunuz firmaların avukatlığını sürdürmeyi mi terci edeceksiniz?” sorularını yöneltti.

‘İnşaat işçileri firavuna piramit inşa eden köle değildir’ diyen Üstün, devamla şunları söyledi:

“Kanlarına sudan ucuz muamelesi yapılan işçi arkadaşlarımıza bir kez daha söz veriyoruz. Bu sömürü, cinayet çarkını bozacağız. İnşaat işçisine saygı duymayı, dökülen her kanın hesabını vermelerini onlara öğreteceğiz.”

Prof. Üstün, işçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Taşeron sistemi kaldırılmalıdır
  • Şantiyelerde sarı baretli işçilerden oluşan işçi güvenliği kurulları oluşturulmalı ve bu kurumlar işletilmeli
  • İş güvenliği uzmanları işverene bağımlı çalışmaktan kurtarılmalı
  • İş güvenliği ve işçi sağlığı denetimi inşaat işçilerinin örgütlendiği sendikalar, TTB, TMMOB ve iş güvenliği uzmanlarının örgütlendiği bağımsız kuruluşlara verilmeli
  • İşçi güvenliğini ihlal eden şirketler ağır para cezalarına çarptırılmalı

Ne oldu?

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında, 28 Kasım’da viyadük yapımı sırasında beton blok çöktü, enkaz altında kalan işçilerden Kani Öztürk yaralı kurtarılırken, Öztürk Yılmaz, Bayram Kılıç ve Mehmet Sıddık Canpolat yaşamını yitirdi.

Öztürk’ün sağlık durumunun iyiye gittiği, vücudundaki kırıklar nedeniyle bugün ameliyat edileceği bildirildi.

Yaşamını yitiren üç işçinin cenazeleri ise Adli Tıp Kurumu’ndan bugün alınarak ailelerine teslim edildi.

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili soruşturması devam ederken, olayla ilgili ‘toplum sağlığının ve ahlakının zedelenmemesi, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve çalışmaların sekteye uğramaması’ için yayın yasağı getirilmişti.

Kuzey Marmara Otoyolu, Kalyon-Cengiz-Limak-Kolin-RSY-PAK firmaları tarafından inşa ediliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pentagon raporu: Türkiye Rusya’dan S-400 alırsa hangi yaptırımlar uygulanacak?
Sonraki Haber
Bursa’daki fabrikada konteyner işçilerin üzerine devrildi: İşçilerden ikisi yaşamını yitirdi