Ana SayfaEkonomi“İran yaptırımları Türkiye ekonomisini negatif etkileyecek”

“İran yaptırımları Türkiye ekonomisini negatif etkileyecek”

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarında geçici olarak muaf tutulan Türkiye ekonomisinin olumsuz etkileneceği görüşünde olan İranlı gazeteci Savash Porgham, “İran’da faaliyet gösteren Türkiye şirketleri ambargolara uymazlarsa bir yaptırımla karşı karşıya olabilecekler” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs ayında İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların petrol ihracatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini kapsayan ikinci bölümü dün devreye girdi.

Yaptırımlar İran’la ticaret yapan ülkeleri olumsuz etkileyecek ancak aralarında Türkiye’nin de bulunan 8 ülke geçici olarak yaptırımlardan muaf tutulacak.

Fakat İranlı gazeteci Savash Porgham, söz konusu yaptırımlar dolayısıyla Türkiye ekonomisinin negatif etkileneceği görüşünde.

Mezopotamya Ajansı’ndan Servet Karaduman’a konuşan Porgham, ABD’nin İran’a yönelik tekrar devreye soktuğu yaptırımları değerlendirdi.

“Türkiye ile İran arasında 12-15 milyar dolar arasında bir ticaret hacmi var. Bu noktada Türkiye ve İran ekonomik olarak birbirlerine çok bağlı ve birbirinden çok fazla etkilenen iki ülke. Sınırdaş olmanın da bunda çok büyük bir payı ve etkisi var. Öte yandan Türkiye’nin enerji bağlamında İran’a ‘bağımlı’ olduğu bu konjonktürde ortada. Bu noktada Türkiye’nin İran’a yönelik ambargoları kolay kolay uygulayabilmesi mümkün değil.”

Diğer yandan Türkiye ile İran arasında ‘turizm pazarı’nın da olduğunu hatırlatan Porgham, “Resmi verilere göre, 1 milyon 600 50 bin İranlı turist geçtiğimiz aylarda Türkiye’yi ziyaret etmiş. Ve bu turistler 6 yüz 60 bin ile bin dolar arası bir harcama yapmışlar. Yani bir milyar doları aşkın bir turizm harcaması yapmış İranlı turistler Türkiye’de” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu noktada elbette İran’ın ekonomisin sıkıntıya düşmesi İran’da çok aktif olarak faaliyet gösteren Türkiye şirketlerine ciddi bir baskı oluşturacaktır. Çünkü Türkiye şirketlerinin de dolarla ticarete dolayısıyla ABD’nin bankacılık sistemlerine erişime ihtiyaçları var. Ve eğer ambargolara uymazlarsa bir yaptırımla karşı karşıya olabileceklerdir. Ve bu da Türkiye’nin kesinlikle ekonomisini negatif etkileyecektir.”

ABD tek taraflı nükleer anlaşmadan çekilmişti

Mayıs ayında ABD Başkanı Trump, 2015 yılında ABD’nin yanı sıra Almanya, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin’in de imzaladığı İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekildiklerini duyurmuştu.

Çekilme kararını “Bugün ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekileceğini açıklıyorum. Başkanlık memorandumu imzalayacağım” sözleriyle duyuran Trump, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden getireceklerini söylemişti.

Trump’ın kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ilk dilimi ise Ağustos ayında devreye girmişti.


ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları tümüyle geri döndü

Başkaya: Konvansiyonel savaşların yerini ‘ekonomik yaptırımlar’ aldı

Previous post
Sayıştay’da denetim işlerinden sorumlu başkan yardımcısı değişti
Next post
Kırklareli ve İstanbul'da sağanak bekleniyor