Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİrlanda’da avukattan cinsel istismara ‘rıza’ savunması: ‘Dantelli tanga giyiyordu’

İrlanda’da avukattan cinsel istismara ‘rıza’ savunması: ‘Dantelli tanga giyiyordu’

HABER MERKEZİ – İrlanda’da 17 yaşındaki bir kız çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan erkeğin avukatı müvekkilini savunmak için “Kız dantelli bir tanga giyiyordu” ifadelerini kullandı. Tepki çeken bu sözlerin ardından Milletvekili Ruth Coppinger farkındalık yaratmak için parlamentoda tanga gösterdi. Tepkilerini, sosyal medya üzerinden #ThisIsNotConsent (Bu rıza değil) etiketiyle göstermeye başlayan kadınlar, ülkede bir dizi eylem düzenleyecek.

İrlanda’da 17 yaşındaki bir kız çocuğu, 29 yaşındaki erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.

Çocuğun şikayeti üzerine açılan davanın duruşmasında konuşan sanık erkeğin avukatı Elizabeth O’Conell, çocuk için ‘rızası vardı’ savunması yaptı.

O’Conell duruşmada, “Kanıtlar kızın zanlıdan hoşlandığını ve biriyle buluşmaya ve biriyle birlikte olmaya açık olduğu ihtimalini dışlıyor mu? Nasıl giyindiğine bakmalısınız. Dantelli bir tanga giyiyordu” ifadelerini kullandı.

Avukatın bu tecavüzü ‘rıza’ya dayandıran sözleri ülkedeki pek çok kesimin tepkisini çekti.

‘Bu rıza değil’

BBC Türkçe’de yer alan habere göre haberin yayımlanmasından bir gün sonra Dublin Tecavüz Krizi Merkezi’nin Başkanı, avukatın sözlerini eleştirdi.

Kriz Merkezi Başkanı mahkemenin aldığı kararı sorgulamasa da, bu tür açıklamaların sıklıkla yapıldığı hukuk sisteminde reform yapılması çağrısında bulundu.

Sözlerin ülkede duyulmasının ardından sosyal medya kullanıcıları bu ifadelere, #ThisIsNotConsent (Bu rıza değil) etiketiyle tepki göstermeye başladı.

İç çamaşırı fotoğrafı paylaşarak da durumu protesto eden kullanıcılar, cinsel saldırı ve istismar davalarında nelerin kanıt olarak sunulabileceği ve jürinin bunları nasıl algılayabileceğine yönelik daha sıkı kurallar bulunan ülkelere işaret etti.

Parlamento’da tangalı protesto

Ruth Coppinger

Bu sözlere bir tepki de İrlanda Parlamentosu’ndan geldi. İrlandalı Milletvekili Ruth Coppinger vakayla ilgili farkındalık yaratmak için parlamentoda iç çamaşırı gösterdi.

Öte yandan kadınlar tepkilerini göstermek için sokağa çıktı.

Sosyal medyada eylemleri organize eden sosyalist feminist grup Rosa, “mahkemelerde kurbanların suçlanmasına son” dedi.

Kadınlar başkent Dublin, Cork, Limerick ve Waterford gibi kentlerde eylemler düzenledi.