Ana SayfaDünyaİsrail’de ‘ateşkes’ istifası: Savunma Bakanı Liberman görevi bıraktı

İsrail’de ‘ateşkes’ istifası: Savunma Bakanı Liberman görevi bıraktı

HABER MERKEZİ – Ülkesinin Filistin ile aldığı ateşkes kararına tepki gösteren İsrail Savunma Bakanı Liberman, görevinden ayrıldığını duyurdu. Liberman ayrıca Başbakan Netanyahu’ya ‘erken seçim’ çağrısında bulundu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ni hedef alması sonrası düzenlenen karşılıklı saldırıların ardından Filistin ile İsrail dün ateşkes ilan etti.

Karara tepki gösteren İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Ateşkese tepki ve ‘erken seçim’ çağrısı

Liberman, düzenlediği basın toplantısında, “İsrail Savunma Bakanı görevinden istifamı duyurmak için buradayım” sözleriyle konuşmasına başladı.

Ateşkes kararına tepki gösteren Liberman, “Dün teröre teslim olduk. Bu ateşkesin başka bir anlamı yok. Şu an devlet olarak yaptığımız şey, ulusal güvenliğimize uzun vadede zarar verecek bir bedel pahasına kısa vadeli sükunet satın almak” ifadelerini kullandı.

Güvenlikten sorumlu isimleri veya tek bir kişiyi değil politika yapıcıları ve kabineyi suçladığını belirten Liberman, “Daha önceki ateşkeslerde niye istifa etmediniz?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Her zaman istediğinizi elde edemezsiniz. Yönetimin içinde kalarak gidişata etki edebildiğim sürece görevini korudum. Kabinedeki görevimi yerine getirmemi engelleyen bazı dönüm noktaları oldu.”

Öte yandan İsrail Meclis’inde beş sandalyesi bulunan aşırı sağcı Yisrael Beitenu partisinin başındaki isim de olan Liberman, Başbakan Binyamin Netanyahu ile kurdukları koalisyondan da çekildiklerini açıkladı, “Erken seçim tarihine bir an önce karar vermeliyiz” diye konuştu.

Görevi kim devralacak?

Liberman’ın istifası 48 saat içinde yürürlüğe girecek.

Bu istifa sonrası Savunma Bakanı koltuğunu geçici bir süreliğine Netanyahu devralacak.

Böylece Netanyahu ülkenin hem başbakanı hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı olarak görev yapıyor olacak.

Ne olmuştu?

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırı sonucu yedi Filistinli’nin hayatını kaybetmesinin ardından Hamas ve İsrail karşılıklı saldırılar düzenlemişti.

Bu saldırılar sonucunda en az yedi Filistinli ve bir İsrailli yaşamını yitirmişti.

Hamas ve İslami Cihad Hareketi gibi grupların silahlı kanatlarının yer aldığı Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır’ın ara buluculuğunda İsrail’le ateşkese varıldığı duyurulmuştu.

Yapılan açıklamada İsrail’in ateşkese bağlı kaldığı sürece kendilerinin de buna uyacağı ifade edilmişti.




Önceki Haber
BM'den kadına yönelik şiddete karşı kampanya: #HearMeToo
Sonraki Haber
Zaman gazetesinin eski başyazarı Ünal'a 19,5 yıl hapis cezası