Ana SayfaÇalışma Yaşamıİşten çıkarılan TARİŞ işçileri oturma eyleminde

İşten çıkarılan TARİŞ işçileri oturma eyleminde

HABER MERKEZİ – Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TARİŞ fabrikasında Gıda-İş’e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, sendika üyeleriyle birlikte oturma eylemine başladı.

İzmir’in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan TARİŞ fabrikasında, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye olan yedi işçi 6 Kasım’da işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarmaların devam edeceğinin belirtilmesi üzerine işçiler, mesai sonrası fabrikada önünde eylem başlatmış ve eylem sonucunda aralarında sendika üyelerinin de bulunduğu 65 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar serbest bırakılırken, Gıda-İş Sendikası ve işten çıkarılan yedi işçi öncülüğünde, bu sabah fabrika önünde oturma eylemi başlatıldı.

İşten çıkarılan işçiler, işverenin kendilerini sürekli işten atmakla tehdit ettiğini belirterek, işlerine dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

‘Bu fabrika hepimizin emeğiyle dönüyor’

MA’dan Ruken Demir’e konuşan işçilerden Mahmut Mora, sendikalı olduktan sonra yaşadıkları baskıyı şu sözlerle anlattı:

“İşveren bunu kabul etmedi. İşveren ne sendikaya gelebilirsin ne de bu iş yerine girebilirsin uygulamasına kadar gitti. Böylece, iş yerinden 7 arkadaşımız çıkışını verdi. Bu çıkışın sebebi tamamen sendikaya üye oluşumuzdur. Herhangi bir şekilde fabrikaya zarar vermedik. İşverenin niçin böyle bir tutum aldığını ve fabrika içinde durup bizi neden işten çıkardığını sormak istedik. Çünkü 14 kişinin çıkarılacağını duyduk ve bunları öğrenmek istedik. Bunlar yaşanırken polisin çok sert müdahalesiyle karşılaştık. Ekmeğimizin peşinde olan insanlar olarak bu tür uygulamalara maruz kalmak bizi çok üzdü. Bu fabrikada uzun zamanlar geçirdik. Bu fabrika, hepimizin emeğiyle dönüyor. Sanmasınlar fabrika sadece onların. İşimizi geri almak için elimizden geleni yapacağız. Bundan sonraki süreçte hukuki yollardan mücadeleme devam edeceğim. Dilerim iş arkadaşlarım bu sendikaya gelip bizden daha çok sahip çıkar.”

‘TARİŞ bizim evimiz’

İşe dönene kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan Cem Güdücü de “Bu kurumun birebir ortağıyız. TARİŞ’in kooperatif ortaklarından biri de benim babamdır. Bu kurumda patron diye bir şey yok. Çiftçilerin seçtiği kişiler, burada yöneticilik yapıyor” dedi.

“Alın terimi ve haklarımı kazanabilmek için sendikaya üye oldum” diyen Güdücü, devamla şunları aktardı:

“TARİŞ bizim evimiz. İnsan evini terk eder mi? Biz de terk etmedik ve gözaltına alındık. Bundan sonraki süreçte 7 arkadaşımızla beraber işe geri iade davamızı açacağız. Her türlü hukuki yola başvuracağız. Sonucu artık bekleyeceğiz.”

‘Kurumun gelirini şefler yiyor’

Çalışan şartlarının da çok kötü olduğuna dikkat çeken Güdücü, “Şuan TARİŞ içinde 50 tane şef ve müdür var. Bu kurumun yüzde 80 gelirini 50 tane şef müdür yiyor. Baba ile oğul karşı karşıya getirilir mi? Karşı karşıya geldik. 40 senelik TARİŞ işçisi çalışanları buraya emek veren insanlar geliyor; ama bu kurum onları içeri almıyor. İşimize geri dönene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.