Ana SayfaÇalışma YaşamıİZBAN işçileri geçinebilecek bir maaş için 10 Aralık’ta greve çıkıyor

İZBAN işçileri geçinebilecek bir maaş için 10 Aralık’ta greve çıkıyor

HABER MERKEZİ – İZBAN’da 342 işçi, işverenin enflasyonun altındaki zam dayatmasına karşı bütün istasyonlar ile genel müdürlük binasında 10 Aralık tarihinde greve çıkıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İZBAN’da yüzlerce işçi, geçimlik bir maaş talebiyle 10 Aralık’ta grevde.

Grev, bütün İZBAN istasyonlarını ve genel müdürlük binasını kapsıyor.

Ne oluyor?

Evrensel’den Metehan Ud’un haberine göre Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) ile İZBAN’daki şirket yöneticileri arasındaki dördüncü dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri sonuçsuz kaldı.

Sonrasında 342 işçinin greve çıkma kararı aldığı görüşmelerin tıkanma sebebinin, şirket yöneticilerinin dayattığı düşük zam oranı olduğu belirtiliyor.

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, dayatılan zam oranının enflasyon oranının altında olduğuna dikkat çekerek, “İşveren, çalışanları enflasyondan koruyacak bir öneride bulunmadı. Bu teklifi kabul etmemiz mümkün değil” diyor.

Ervüz, bu koşullarda greve zorlandıklarını kaydediyor.

İşçilerin talepleri neler, İZBAN ne öneriyor?

Görüşmeler İZBAN’daki makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü ve gişe çalışanı olmak üzere toplamda 342 işçiyi yakından ilgilendiriyor.

Şu ana kadarki 63 maddelik taslağın 24 maddesinde uzlaşma sağlanamadı.

Sendikanın yüzde 27’lik zam talebine karşın İZBAN, ilk yıl için yalnızca yüzde 12-13 dolaylarında, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam yapmayı öneriyor.

Sendika ayrıca sürüş ve vardiya tazminatları da talep ediyor ama bu talep de kabul görmüyor.

İZBAN’da en düşük işçi maaşı bin 883 lira iken en yüksek işçi maaşı sosyal haklar dahil 2 bin 389 lira. 54 işçi de asgari ücretle geçiniyor.

İZBAN hattı ve önceki grevler

Torbalı-Selçuk hattının açılması ile 40 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN’da günde 300 bin civarında insan taşınıyor.

Çalışanlar, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında, ülkenin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sisteminde hizmet üretiyor.

Bir önceki görüşmelerde de yüzde 11’lik zam teklifi üzerine anlaşma sağlanamamış ve 8 Kasım 2016’da greve çıkılmıştı.

Sekiz günlük grev sonucunda işçilerin talepleri kademeli olarak kabul edilmişti.

Previous post
Erdoğan-Bahçeli görüşmesi öncesi AKP'den 'ittifak' mesajı
Next post
Psikolojik gerilim filmi “The Vanishing”den fragman ve afiş