Ana SayfaDünyaKadın adayların notları düşürülmüştü: Japonya’daki üniversitenin lisansı iptal edildi

Kadın adayların notları düşürülmüştü: Japonya’daki üniversitenin lisansı iptal edildi

HABER MERKEZİ – Japonya’daki Tokyo Tıp Üniversitesi yöneticilerinin okula girişlerini sınırlamak için kadın öğrencilerin sınav notlarını düşürdüklerinin ortaya çıkmasının ardından okulun lisansı iptal edildi.

Japonya’nın en iyi tıp okullarından biri olarak gösterilen Tokyo Tıp Üniversitesi’nin (TMU) yöneticilerinin, kadın öğrencilerin sınav notlarını değiştirdikleri ortaya çıkmıştı.

Bunun ardından Tokyo Tıp Üniversitesi Mütevelli Heyeti, yapılan seçimde geçerli oyların çoğunluğunu alan 56 yaşındaki Yukiko Hayashi’yi üniversitenin başkanı olarak resmen onaylamıştı.

Yaşlı adayların da notu düşürülmüş

Sputnik’te yer alan habere göre üniversitenin kadınların yanı sıra yaşlı adayların da üniversite giriş sınavında aldıkları puanları sistematik olarak düşük gösterdiği belirlendi.

Tıbbi Eğitim Akreditasyon Konseyi, Perşembe günü okulun lisansının iptaline karar verdi.

Japonya’daki tıp okullarına 9 puanlık değerlendirme sistemi üzerinden akreditasyon veren 80 okul bulunuyor.

Organizasyonun, söz konusu puanlama sistemini hayata geçirdiği geçen yıldan bu yana, ilk kez bir okulun akreditasyonunu iptal ettiği belirtildi.

Bu iptal kararının, Tokyo Tıp Üniversitesi’nin Japonya’daki faaliyetlerini etkilemeyeceği belirtilirken, okulun öğrencilerinin veya mezunlarının ABD’deki doktora veya lisans değişim programlarına yapacakları başvuruları riske atacağı ifade edildi.

Ne olmuştu?

Okulun 2006 yılından bu yana kadın öğrencilerin giriş sınavında aldıkları notu düşük gösterdiğini kabul ettiği ortaya çıkmıştı.

Okul yöneticileri arasında, kadın öğrencilerin “mezun olduktan sonra hamile kalıp çocuk yetiştirecekleri için” doktorluk yapmayacakları anlayışının hakim olduğu ve bu nedenle erkek öğrencilerin tercih edildiği belirtilmişti.

Okula bağışta bulunan 19 öğrencinin notlarının yükseltildiği de açıklanmıştı.

Üniversitenin yönetiminde bulunan Mamoru Suzuki ve üniversitenin eski yönetim kurulu başkanı Masahiko Usui, eğitim bakanlığından üst düzey bir bürokratın oğlunun kurallara uygun olmayan şekilde okula kabul edildiğine ilişkin iddialar üzerine Temmuz ayında istifa etmişti.