Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’ndan AİHM’in ‘Demirtaş’ kararına ilişkin ilk yorum

Kılıçdaroğlu’ndan AİHM’in ‘Demirtaş’ kararına ilişkin ilk yorum

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararını ‘Karara uymamız lazım’ sözleriyle değerlendirdi, ancak ‘kararın içeriğini görmeden, bilmeden bir şey diyemeyeceğini’ söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iki yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili kararını değerlendirdi.


AİHM’in Demirtaş kararı: Serbest bırakılsın


Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Kılıçdaroğlu, AİHM’in, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine hükmettiği kararını şu sözlerle yorumladı:

“Dünyada hukuk devletine saygılıyız… Hukuk devletine saygılı yönetim var algısını yaratmak istiyorsak, AİHM kararına uymamız lazım; uyuyoruz da zaten. Veya onun karşılığında tazminat ödeniyor. Dolayısıyla kararın içeriğini görmeden, bilmeden bir şey diyemem. Ama gönül isterdi ki bu kararı Anayasa Mahkemesi verebilsin; öncelikle görüşüp bir hukuksuzluk, haksızlık varsa önce o ortaya koyabilseydi…”

Demirtaş 2 yılı aşkındır cezaevinde

4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınan ve ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanan Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresi iki yılı aştı.

Demirtaş, hakkında açılan davalardan yalnızca birinden tutuklu bulunurken, yargılandığı davalardan da yalnızca birinden ceza aldı.

Tutuklu bulunduğu davada yargılaması devam eden Demirtaş için avukatı Mahsuni Karaman, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine 2017 yılının Şubat ayında AİHM’e başvuruda bulunmuştu.

20 Kasım 2018’de kararını açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine hükmetti.

Kararda, Türkiye için ilk kez 18. maddeden ihlal bulunuldu, Demirtaş’ın ‘siyasi nedenlerle’ tutuklandığı tespit edildi.

HDP Sözcüsü Oluç da Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) imzalayan ülkeler arasında bulunduğunu, dolayısıyla bu sözleşmede yer alan “Bu sözleşmeyi imzalamış ve kabul eden ülkeler, AHİM’in kesinleşmiş kararlarına uymayı taahhüt eder” maddesi gereğince kararın Türkiye için bağlayıcı olduğuna dikkat çekti.


Oluç: AİHS’in taraflarından olan Türkiye karara uymak zorunda


Previous post
Gazeteci İsmail Çoban'a 'zincirleme örgüt propagandası'ndan 5 yıl hapis
Next post
Savaş karşıtı Einstein’ın gözünden dünya – Demet Parlar