Ana SayfaDünyaKoalisyon Güçleri ile DSG’den ortak devriye: ABD’den açıklama, Erdoğan’dan tepki

Koalisyon Güçleri ile DSG’den ortak devriye: ABD’den açıklama, Erdoğan’dan tepki

HABER MERKEZİ – ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon Güçleri ile Demokratik Suriye Güçleri’nin Kuzey Suriye’de ortaklaşa devriye faaliyeti gerçekleştirmesine ilişkin Pentagon ve Koalisyon sözcülerinden açıklamalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ise tepki geldi.

ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon Güçleri, ağırlığını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) Türkiye’nin hedefindeki Kuzey Suriye kentlerinden Kobani ve Gire Spi (Tel Abyad) çevresinde ortaklaşa devriye faaliyeti gerçekleştirmişti.

Ortak devriye faaliyeti yerel kaynakların yanı sıra uluslararası haber ajansları tarafından da duyurulmuştu.

Bu gelişmenin ardından Koalisyon Güçleri ile DSG’nin Türkiye sınırı boyunca da ortaklaşa devriye faaliyeti gerçekleştirdiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü albay Rob Manning, konuya ilişkin yaptığı açıklamada ortak devriyelere geçtiğimiz Cuma günü başlandığını duyurdu.

Manning, “Bu spesifik devriyeler için düzenlemiş bir takvim veya düzenlilik söz konusu değil. Bu devriyeler bize DSG’ye ve Türkiye’ye bölgenin güvenliğini sağlama imkanı tanıyacaktır” dedi.

Koalisyon Sözcüsü’nden açıklama

AP’ye açıklamalarda bulunan Koalisyon Sözcüsü yarbay Sean Ryan da “Demokratik Suriye Güçleri’yle Pazar günü yapılan ortak devriye bu hafta Amerika güçlerince yapılanın ardından ikincisiydi” dedi.

Ryan, ABD güçlerinin devriyesinin kendilerinin bölgede güvenliğini sağlamasına olanak verdiğini, bununla birlikte bu devriyelerin belli bir düzende yapılmadığını kaydetti.

Erdoğan’dan tepki

Partisinin Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan ise Koalisyon Güçleri ile DSG’nin ortaklaşa devriye faaliyetine tepki gösterdi.

Erdoğan, devriye faaliyetinin kabul edilemez olduğunu söyledi, “Böyle bir durum sınırda ciddi olumsuzluklara neden olur” diye belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump’ın bununla ilgili süreci durduracağına inanıyorum” diye de ekledi.

Ne oluyor?

Türkiye, 28 Ekim’den bu yana Kuzey Suriye kentlerinden Kobani ve Gire Spi’yi hedef alıyor.

Türkiye basınında bombardıman “Fırat’ın doğusunda YPG vuruldu” başlığıyla servis edilse de bölgedeki yerel kaynaklar köylerin hedef alındığını savunuyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son açıklamasında, İstanbul’daki zirvenin ardından düzenlenen bombardımana dikkat çekerek, ‘daha kapsamlı operasyonlar yapılacağını’ söylemişti.

Kobani’ye yönelik top atışı düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme alan Erdoğan’ın başdanışmanı İlnur Çevik ise bunun “ABD’ye dostça bir mesaj” olduğunu kaydetmişti.

Gelişmeler üzerine ABD’den gelen açıklamalarda ise hem Türkiye hem de Demokratik Suriye Güçleri ile temas halinde olunduğu bildirilmişti.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, ‘kaygılı’ olduklarını söylerken, güvenlik konusunda ABD ile Türkiye arasında ‘işbirliği ve koordinasyona dayalı’ bir yaklaşımın daha doğru olacağını ifade etmişti.

Öte yandan Suriye Demokratik Güçleri ise Türkiye’nin Kobani ve Gire Spi’ye yönelik saldırılarının “IŞİD’e destek olduğunu” savunarak Deyr ez Zor’daki operasyonu geçici olarak durdurmuştu.