Ana SayfaKitapKoffi Kwahule’den üç oyun raflarda

Koffi Kwahule’den üç oyun raflarda

HABER MERKEZİ – Afrikalı oyun yazarı Koffi Kwahulé’nin üç oyununun yer aldığı kitabı İmge’den çıktı. Yazarın tiyatro metinleri, okurunu ve seyircisini, savaşın yıkıcılığına, şiddetin cazibesine ve insanın arzularıyla mücadelesine yüzleşmeye davet ediyor.

Dünyaca tanınan Afrikalı oyun yazarı Koffi Kwahulé’nin üç oyununun bir araya geldiği “Bira Fabrikası, Big Shoot ve Blue-S-Cat” İmge Kitabevi’nden çıktı.

Kitabı Türkçeleştiren isim Ezgi Coşkun.

Caz müziğinin özgür ritimlerinden beslenen yazarın tiyatrosu, okurunu ve seyircisini, savaşın yıkıcılığına, şiddetin cazibesine ve insanın arzularıyla mücadelesine yüzleşmeye davet ediyor.

Yazarın bu kitabındaki oyunlardan ‘Bira Fabrikası’ halihazırda Kadıköy’deki Moda Sahnesi’nde sahneleniyor.

Kitaptaki üç oyun özetle şöyle:

Bira Fabrikası

Kwahulé bu oyununda Afrika’nın çatışmalarla kuşatılmış topraklarında ayakta kalmayı başarmış bir fabrika, savaştan galip çıkmış iki eli kanlı soytarı, şimdiyi yok edenlerin gelecek düşleri, barış, refah ve demokrasi vaatleri var.

Big Shoot

Bu oyun ise cellâtla kurbanının, sanatçıyla ilham perisinin, öfkeyle sessizliğin yüzleşmesi. Kwahulé  “Big Shoot”ta gösteri toplumunun arzularına seslenen bir şiddet gösterisi sunuyor.

Blue-S-cat

Arızalanan bir asansörün sonsuzluğunda mahsur kalan bir adam ve bir kadın bu oyunun odağında yer alıyor. Blue-S-cat’de tahammül etmesi giderek zorlaşan bir zaman ve mekânda kurulan tuhaf bir samimiyet, zapt edilmesi gereken arzular ve teslimiyete zorlayan korkular var.

Koffi Kwahulé hakkında

1956 yılında Fildişi Sahili’nde doğdu.

Abidjan’da Ulusal Sanat Enstitüsü’nde sanat eğitimine başladı. Aldığı devlet bursu sayesinde eğitimine Fransa’da devam etti. Sorbonne Üniversitesi’nde Tiyatro alanında doktora yaptı.

1977 yılından günümüze 20’ye yakın oyun yazdı. 2006 yılında Babyface romanıyla ödüle layık görüldü.

Eserleri bir çok dile çevrilmiş ve dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmiştir.

Previous post
Polisiye edebiyat dünyasına yolculuk: Kara Hafta İstanbul Festivali başlıyor
Next post
“AİHM'in Demirtaş kararı uygulanmazsa siyasi krize dönüşür”