Ana SayfaBilim ve TeknolojiKomşu Güneş Sistemi’nde yeni bir gezegen: ‘Bernard Yıldızı b’

Komşu Güneş Sistemi’nde yeni bir gezegen: ‘Bernard Yıldızı b’

HABER MERKEZİ – Güneş Sistemi’ne en yakın yıldızlardan birisinin yörüngesinde yeni bir gezegen keşfedildi. Yeni gezegen, Güneş Sistemi’nin dışında Dünya’ya en yakın ikinci gezegen olma özelliği taşıyor.

Gökbilimciler, Dünya’nın güneş sistemine en yakın yıldızlardan birisi olan Bernard Yıldızı’nın yörüngesinde yeni bir gezegen keşfetti.

Bulunan yeni gezegene ‘Bernard Yıldızı b’ adı verilirken, yeni gezegenin kütlesi Dünya’nınkinden 3.2 kat daha büyük.

Yeni gezegen, 2016’da keşfedilen ‘Proxima Centauri b’nin ardından Güneş Sistemi’nin dışında Dünya’ya en yakın ikinci gezegen olma özelliği taşıyor.

‘Bernard Yıldızı b’, Dünya’dan altı ışık yılı (Yaklaşık 57 trilyon km) uzaklıkta bulunan Bernard Yıldızı’nın çevresini 233 günde dolaşıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre bilim insanları, büyüklüğü nedeniyle bu gezegenin “Süper Dünyalar” kategorisinde yer aldığını açıkladı.

‘Muazzam kalın bir atmosferi olan bir gezegen’

Söz konusu keşif bilim dergisi Nature’da duyurulurken, Queen Mary Üniversitesi öğretim üyelerinden Guillem Anglada Escude şunları söyledi:

“Bunun kayalıklardan oluşan ve muazzam kalın bir atmosferi olan bir gezegen olduğunu düşünüyoruz. Muhtemelen su, hidrojen ve karbondiyoksit açısından zengin ve bunların hepsi yüzeyde donmuş halde bulunuyor.

“Yeni gezegen için Güneş Sistemi’nde yapabileceğimiz en yakın benzetme, yine kalın bir atmosferi olan ve hidrokarbondan oluşan Satürn’ün uydusu Titan olabilir.”

‘Yaşanabilir bir bölge değil’

Uzmanlar, gezegenin yüzey sıcaklığının eksi 150 derece civarında olduğunu tahmin ediyor.

Bunun, bildiğimiz anlamda yaşamı desteklemekten çok uzak bir sıcaklık olduğu belirtiliyor.

Gökbilimciler, “Kesinlikle yaşanabilir bir bölge değil. Su ve gaz varsa bile bunlar donmuş halde” diyor.

Uzayda yaşam arayışları açısından Dünya’ya yakın gezegenlerin incelenmesi büyük önem taşıyor çünkü bu gezegenlerin mevcut süper teleskop teknolojileriyle incelenmesinin mümkün olduğu ifade ediliyor.