Ana SayfaDünyaKüresel ısınma: Aynı anda birden fazla iklimsel felaket yaşanabilecek

Küresel ısınma: Aynı anda birden fazla iklimsel felaket yaşanabilecek

HABER MERKEZİ – Küresel ısınmayla birlikte dünyanın farklı bölgeleri birden fazla iklimsel felaketle aynı anda karşı karşıya kalacak. Felaketler arasında kuraklık, yangınlar, okyanus sularının asitlenmesi, seller ve kasırgalar var.

Nature Climate Change dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre küresel ısınmayla birlikte dünyanın birçok bölgesi birden fazla iklimsel felaketle aynı anda karşı karşıya kalacak.

Hawai Üniversitesi Deniz Biyolojisi Enstitüsü uzmanlarınca yapılan çalışmada bugüne kadar küresel ısınmaya dair yapılan araştırmalar da incelenerek, ısınmanın sonucu olarak birden fazla iklimsel felaket olasılığı üzerinde duruldu.

Bu çalışmaya göre, yüzyılın sonuna doğru dünyanın özellikle bazı bölgelerinde birden fazla iklim kaynaklı felaket aynı anda yaşanabilir.

Bu felaketler arasında kuraklık, yangınlar, okyanus sularının asitlenmesi, seller ve kasırgalar örnek gösterildi.

Araştırmaya göre, küresel ısınma kaynaklı felaketler özellikle deniz ve okyanus kıyısındaki tropikal bölgeleri vuracak. Buna karşın kutuplara yakın bölgeler birden fazla felaketi aynı anda yaşama konusunda daha korunaklı yerler olacak.

Artık çabalar da çare değil

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2015 yılında kabul edilen İklim Anlaşması’nda konan ve küresel ısınmanın en fazla 2 derece ile sınırlandırılması hedefinin gerçekleşmesi halinde dahi birçok yerde birden fazla yerde felaketler meydana gelebilecek.

Araştırmada örnek gösterilen kentlerden olan New York’ta küresel ısınmanın 2 derecede kalması halinde dahi aynı anda ortalama 2 ayrı doğal afet yaşanacak.

Küresel ısınmanın 2 derecenin üstünde olması halinde ise New York’ta aynı anda 4 ayrı felaket meydana gelme ihtimali var. Meksiko, Los Angeles veya Sydney gibi diğer dünya kentleri de benzer kaderi paylaşacak.

Küresel ısınmayla birlikte neler olacak?

  • Daha çok kuru iklimin olduğu bölgelerde kuraklık ve yıkıcı yangınlar yaşanacak
  • Nemli bölgelerde aşırı yağışlar ve seller görülecek
  • Isınmanın olduğu okyanuslarda ‘süper fırtınaların’ görülme ihtimali artacak
Previous post
“AİHM'in Demirtaş kararı uygulanmazsa siyasi krize dönüşür”
Next post
Endonezya'da bir balina öldü, midesinden 6 kilogram plastik atık çıktı