Ana SayfaEkolojiKüresel ısınma: Sera gazı yoğunluğu rekor düzeyde

Küresel ısınma: Sera gazı yoğunluğu rekor düzeyde

HABER MERKEZİ – Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel ısınmaya yol açan sera gazı yoğunluğunun rekor düzeyde olduğunu açıkladı. Örgüte göre bu gidişatın tersine çevrildiğine dair bir işaret yok ve iklim değişikliğiyle mücadele fırsatı kaçmak üzere.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), atmosfere salınan ve küresel ısınmaya yol açan sera gazı yoğunluğunun 2017’de rekor seviyeye çıktığını açıkladı.

Yıllık sera gazı bülteninde yer verilen bilgiye göre atmosferdeki karbondioksit (CO2) yoğunluğu 2017 yılında milyonda 405 birime ulaştı.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas ise Dünya’da en son bu seviyede karbondioksit yoğunluğunun 3-5 milyon yıl önce görüldüğünü belirtti. Taalas, “O zamanlar iklim şimdikinden 2-3 derece daha sıcaktı ve deniz seviyesi 10-20 metre daha yüksekti” dedi.

Öte yandan ozon tabakasının delinmesi sebebiyle dünya çapında üretimi ve kullanımı yasaklanan klorflorokarbon-11 (CFC-11) kimyasalının da yeniden ortaya çıktığı belirtildi. Küresel ısınmaya katkıda bulunan söz konusu gaz evlerin yalıtımında kullanılıyor.

Artışlar ne anlamı geliyor?

WMO’nun son verileri, sera gazını azaltma çabalarının atmosferde başarılı bir sonuç yarattığına dair bir işaret olmadığı anlamına geliyor.

Örgüt, bu gazların atmosfer tarafından emildikten sonra iklimi yüzyıllar boyunca etkileyebileceğinin altını çiziyor.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Elena Manaenkova, “CO2 atmosferde yüz yıllarca kalıyor, bu süre okyanuslarda daha bile uzun” diyor ve ekliyor: “Küresel ısınma seviyesinde her bir küsürat bile önemli.”

WMO, iklim değişikliğiyle mücadele fırsatının kaçmak üzere olduğunu belirtiyor.


BBC’den derlenen bu haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.
Previous post
Suruç Katliamı Davası: Çelişkili ifadeler veren imamın tutuklanma talebine ret
Next post
Gardner: AİHM, Kavala için de ihlal kararı verecek