Ana SayfaKültür-SanatMardin’den İstanbul’a yıkıcı inşaya karşı “Dur”

Mardin’den İstanbul’a yıkıcı inşaya karşı “Dur”

HABER MERKEZİ – Abdo’nun Mardin’den İstanbul’a uzanan, ‘inşacı düzenleme’ye mercek tuttuğu ve içinden geçilen zamanın yıkıcı hızına karşı durmanın ve yavaşlamanın aciliyetini düşündürdüğü eserlerinin yer aldığı “Dur” sergisi Galeri BU’da.

Abdurrahman Yalçınkaya’nın (Abdo) “Dur” isimli kişisel sergisi 24 Kasım’da Galeri BU’da açılıyor.

Wenda Koyuncu, sanatçının, içinden geçilen zamanın yıkıcı hızını ve kalabalıkların durmadan oradan oraya akışını dönemin inşa diskuru içinde resmettiğini söylüyor.

Koyuncu, Abdo’nun bu inşacı düzenlemeye bir tür gezgin (flaneur) edasıyla yaklaşarak Türkiye coğrafyasının iki farklı ucundan, Mardin ve İstanbul’dan imgeler üreterek tanıklık ettiğini belirtiyor.

Tarihi ve turistik kent olmaları dışında ne mekânsal ne de sosyal olarak pek bir ortaklıkları olmayan Mardin ve İstanbul arasında zamana yayılan gözlemlerini, insan doğa ikiliğine sokmadan kentsel alanın ve temerküze açılmış, kültürün uğramadığı kırsal alanlar arasındaki ortak kaderin dönüşümünü bize gösteriyor.

Uzamın hızla dönüştürülmesi ihtiyacı her iki mekanda kendini farklı şekilde var eder ancak yazgı ortaktır: Yaşam alanlarının gittikçe daralması, huzursuzluğun belirgin varlığı…

Koyuncu, bütün bu karmaşa içinde sanatçının; durmanın, yavaşlamanın aciliyetini bizlere göstermeye çalıştığına dikkat çekiyor.

Yaşam hızlandıkça birbirinden çok farklı coğrafyaların aynı kaderi paylaşacağını düşündürtür. Stoiklerden öğrendiğimiz bir düşünme biçimi olarak durmak ve hareketi yavaşlatmak büyük bir anarşizan tavır olarak sanatçının imgelerinde geriye çağrılan bir duyumsama biçimidir.





Önceki Haber
‘Yemen’de 84 binin üzerinde çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybetti’
Sonraki Haber
2 haftadır açlık grevinde: Tutuklu HDP'li vekil Güven'e disiplin cezası