Ana SayfaGüncelMedya dağıtım sektörü: Erdoğan’ın akrabalarının tekelinde olacak, konu Meclis gündeminde

Medya dağıtım sektörü: Erdoğan’ın akrabalarının tekelinde olacak, konu Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili ve eski gazeteci Tayip Temel, YAYSAT’ın kapatılacağı yönündeki iddiaları ve bunun sonucunda oluşacak tekelleşmenin tehlikelerine dikkat çekerek, konuyu Meclis’e taşıdı.

Demirören Grubu, satın aldığı Doğan Medya Grubu bünyesinde faaliyet yürüten Yayın Satış Pazarlama ve Dağıtım A.Ş.’yi (YAYSAT) kapatma kararı aldı. YAYSAT’ın Kasım ayı sonunda kapatılacağı belirtiliyor.

YAYSAT’ın faaliyetlerini tamamen durdurması durumunda Türkiye’de sektörün tek dağıtıcısı ise Turkuvaz Medya Grubu olacak.

Turkuvaz Medya Grubu’nun başındaki isim Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak.

Eğer sektörün tek dağıtıcısı Tukuvaz olursa Türkiye’deki gazete bayilerinde yer almak isteyen bütün yayın organları, bu şirketle anlaşmak zorunda kalacak.

Konu Meclis gündeminde

HDP Van Milletvekili Tayip Temel

Bu konuyu Meclis’in gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili ve eski gazeteci Tayip Temel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan kimi sorulara yanıt istedi.

Turkuvaz Medya Grubu’nun dağıtım piyasasının ne kadarına hakim olduğunu ve dağıtım şirketlerinin çalıştığı kaç gazete bayisi bulunduğunu soran HDP’li Temel, “Dağıtım sektörünün Turkuvaz Medya Grubu’nun tekelinde bulunacak olması ile birlikte yaşanacak olan haksız rekabetin önlenmesi için ne gibi tedbirler alınacaktır?” sorusuna da yanıt istedi.

Temel’in tekelleşmenin tehlikelerine dikkat çektiği soru önergesinde yer alan öteki sorular da şöyle:

  • 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un 6. Maddesi: “hakim durumun kötüye kullanılması durumunda yaptırımdan” bahsetmektedir. Böyle bir durum yaşandığında ne gibi bir önlem almayı planlamaktasınız?
  • Dağıtım şirketlerinin, dağıtımı sağlıklı bir şekilde ve hangi kurallara göre yapıldığını denetleyebilecek bir mekanizma bulunmakta mıdır?
  • Turkuvaz Medya Grubun’nun başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak bulunmaktadır. Bu durumda muhalif basının dağıtımı konusunda şeffaf ve etik çalışma prensiplerine uyulacak mıdır?
Previous post
Yerel seçimler: MHP, 5 büyükşehir için adaylarını açıkladı
Next post
'Jet Sosyete' dizisinde 'gay' kelimesi sansürlendi