Ana SayfaEkonomi“Nisan 2019’da IMF’ye başvuru olabilir”

“Nisan 2019’da IMF’ye başvuru olabilir”

HABER MERKEZİ – Türkiye ekonomisindeki gidişatı webiz’de değerlendiren gazeteci Mehmet Filoğlu, çeşitli kalemlerde iki aylığına yapılan indirimlerin enflasyonun sadece 0.9 puan düşmesine neden olabileceği yorumunda bulundu. Filoğlu’na göre 2019 Nisan’ında, yani yerel seçimlerin hemen ardından IMF’ye de gidilecek.

Vergi indirimleri işe yarar mı? Enflasyonda düşüş, büyümede pozitif seyir mümkün mü? İşsizlik daha da artacak mı?

Bu soruları gazeteci Mehmet Filoğlu, webiz’de yanıtladı.

Gülşah Karadağ’ın “Her Şeyin Ekonomisi” programının konuğu olan Filoğlu, dört sektörde altı kalemde vergi indirimleri geldiğini anımsatarak, bunun etkisiyle talebin artabileceğini ancak kredi ve faiz oranları sebebiyle bu artışın sınırlı olacağını söyledi.

Filoğlu, vergi indirimleri dolayısıyla Eylül ayında yüzde 24,5 oranında olan enflasyonun sadece 0.9 puan düşmesine neden olabileceği yorumunda bulundu.

Ekonomiye ilişkin iktidar tarafından yapılan farklı açıklamaların hem yerli hem de yabancı yatırımcıya güven vermediğini vurgulayan gazeteci Filoğlu, “Ekonomi yönetimiyle ilgili hiçbir şeye güvenemiyorsunuz” dedi.

‘Nisan’da IMF’ye başvuru olabilir’

Türkiye ekonomisindeki ‘durgunluk süreci’ne de değinen Filoğlu, vergi indirimlerinin 2018’in son iki ayı ile sınırlı olması nedeniyle 2019 büyüme rakamlarının daha da düşebileceğini ifade etti.

Vergi indirim süresinin iki ayla sınırlı kalmayacağını tahmin ettiğini söyleyen Mehmet Filoğlu, 2019’daki yerel seçimlerin ardından Nisan ayında Uluslararası Para Fonu’na (IMF) gidilebileceğini savundu.

IMF’ye başvuru yapılacağını söyleyenlerin sayısının arttığını belirten Filoğlu, yapılacağını belirttiği anlaşma için “IMF tarihinin en büyük kredi paketi olabilir” dedi.

‘İşsizlik büyüyecek’

Gazeteci Filoğlu, konkordato ilanlarını örnek göstererek, birçok şirketin borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu söyledi ve bu borçların alacaklılarının Türkiye’deki bankalar olduğunu belirtti.

“Türk bankalarının sermayesi güçlü” diyen Filoğlu, önümüzdeki dönemde Türkiye’deki bankaların kurtarılmaya ihtiyacı olacağını da kaydetti.

Filoğlu son olarak konkordato ilanları, şirket kapanmaları gibi örnekler vererek, “İşsizliğin artması kaçınılmaz” dedi ve ekledi: “İşsizlik büyüyecek.”


Programın tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube


2 ayla kısıtlı, enflasyonu tetikleyebilir: Vergide ‘indirim paketi’ açıklandı

Previous post
Sivas'ta iş cinayeti: 15. kattan düşen işçi yaşamını yitirdi
Next post
Urfa'da 60 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı