Ana SayfaGüncelOluç: AİHS’in taraflarından olan Türkiye karara uymak zorunda

Oluç: AİHS’in taraflarından olan Türkiye karara uymak zorunda

HABER MERKEZİ – AİHM’in HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi yönündeki kararını değerlendiren HDP Sözcüsü Oluç, AİHS’in 46. maddesine atıfta bulunarak, Türkiye’nin karara uymak zorunda olduğunu vurguladı ve kararın yerel mahkemelerce emsal olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili kararını Meclis’te düzenledikleri basın toplantısıyla değerlendirdi.


AİHM’in Demirtaş kararı: Serbest bırakılsın


Açıklamayı, HDP Sözcüsü Saruhan Oluç ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyon Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yaptı.

‘İddialarımız teyit edildi’

Basın toplantısında konuşan Oluç, AİHM’in “Demirtaş serbest bırakılsın” yönündeki kararının önemine işaret etti, “İlk tutuklamalar başladığı andan itibaren vekillerimizin ‘yasama hakkı’nın ihlal edildiğini söylemiştik. AİHM kararı, bizim iddialarımızı teyit etmiş oldu” dedi.

“Türkiye hukuk sisteminin, uluslararası hukuk sistemiyle ilişkisi açısından önemli bir karardır. İki maddede bu karara değinmek istiyoruz. AİHM ‘serbest seçim’ konusunda ihlal kararı vermiştir. Demirtaş’ın, TBMM’nin üçüncü büyük partisinin Eş Genel Başkanı olması nedeniyle çalışmalara katılamamasına dikkat çekmiştir. Biliyorsunuz ilk tutuklamalar başladığı andan itibaren vekillerimizin ‘yasama hakkı’nın ihlal edildiğini söylemiştik. AİHM kararı, bizim iddialarımızı teyit etmiş oldu.”

İkinci önemli madde ise, ‘uzun tutukluluk’ ile ilgili. Uzun tutuklulukta hükümetin gerekçelerini yeterli bulunmamış durumda. AİHM, ‘kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı’nın ihlal edildiğine hükmetmiştir. Yani uzun tutuklulukla bir ihlal durumu yaşanmıştır. Bu da derhal tahliye edilmesine yönelik önemli bir karardır.”

‘Emsal olarak kabul edilmeli’

Oluç, kararda Türkiye için ilk olan ve ’salıverme talebi ile yaptırım’ içeren 18. maddenin önemine vurgu yaparak, bu kararın sonrası için emsal niteliğinde olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin yapılan yerel mahkeme başvurusunun acilen karara bağlanması gerektiğini dile getiren Oluç, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) imzalayan ülkeler arasında bulunduğunu, dolayısıyla bu sözleşmede yer alan “Bu sözleşmeyi imzalamış ve kabul eden ülkeler, AHİM’in kesinleşmiş kararlarına uymayı taahhüt eder” maddesinin Türkiye için bağlayıcı olduğuna dikkat çekti.

Oluç, “Bir kez daha Türkiye uluslararası hukuk nezdinde de uluslararası ilişkiler nezdinde de önemli bir sınavın eşiğindedir” dedi.

“Bir uluslararası kurumun verdiği kararın uygulanıp uygulanmaması Türkiye’yi uluslararası camiada önemli bir sınava tabi tutmuştur. Bizim beklentimiz odur ki yerel mahkemeler bu doğrultuda karar vermelidir ve mahkemeler bu kararı emsal karar olarak görmelidirler. Bu kararı avukatlar da takip edeceklerdir ve bizler de HDP olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz.”

Erdoğan’ın sözleri soruldu

Son olarak Oluç’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün konuya ilişkin sözleri soruldu.

Oluç, “AİHM, iç hukukun bir parçasıdır. Bunu da ‘reformcu bir parti olarak AKP getirdi’ diyor. Hem AİHS’in 46. maddesi hem de Abdulhamit Gül’ün bu açıklaması, AİHM’in kararları hakkındaki uyulması gereken içtihatları gösteriyor diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

Gazetecilerin yönelttiği “Karşı hamle verilen cezaların onaylanması anlamına gelir mi? Böyle bir şey bekliyor musunuz?” sorusunu da yanıtlayan Oluç, konunun siyasiler tarafından bu şekilde ele alınmasını doğru bulmadıklarını, bunların nasıl cereyan edeceğini şimdi söylemenin doğru olmayacağını söyledi.

Erdoğan, ‘Bizi bağlamaz’ demişti

AİHM’in Demirtaş’ın serbest bırakılmasına ilişkin verdiği karara Ankara’dan ilk tepkiler Erdoğan ile Gül’den gelmişti.

Erdoğan, AİHM’in Demirtaş kararına “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” ifadeleriyle tepki gösterirken, Gül ise “Kararı bir görelim. Bu konuda yargılamayı yapan yargı mercii kararı verecektir” diye konuşmuştu.

Previous post
"Yeni Yerli Konserler" yarın
Next post
AİHM'in Demirtaş kararı: Serbest bırakılsın