Ana SayfaDünyaPentagon, Türkiye-ABD raporunu Kongre’ye sundu

Pentagon, Türkiye-ABD raporunu Kongre’ye sundu

HABER MERKEZİ – Pentagon, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik hazırladığı raporu Kongre’ye sundu. Rapor, Ankara’nın ABD’den almayı planladığı F-35’lerin teslimatını engelleyen yasa tasarısını ilgilendiriyor.

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı), Ankara’nın satın alması planlanan 100 adet F-35 uçağıyla ilgili raporunu Kongre’ye sundu.

Raporun, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye F-35 savaş uçakları teslimatını geçici olarak durduran yasa tasarısını imzaladığı Ağustos ayından bu yana Kongre’ye verilmesi bekleniyordu.

Başlıklar neler?

Türkiye’ye F-35’lerin teslimatını geciktiren konuların başında iki ülke arasında gerilen ilişkiler ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması yer alıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Reuters’a konuşan kaynaklar, raporda, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisinin ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirildiğini kaydediyor.

‘Raporda sadece gerçekler var’

Pentagon’un silah alımının başında olan Ellen Lord ise, bu hafta başında Reuters’a verdiği röportajda, Ankara’nın S-400 hava sistemini almak istemesinin ‘çok sorunlu’ olduğunu savundu.

ABD’li yetkililerin Ankara’nın fikrini değiştirmek için çok sayıda görüşme gerçekleştirdiği ancak Türkiye’de bu konuda bir değişikliğin olmadığını dile getirdi.

Lord, Kongre’ye sunulacak raporun ise ‘sadece gerçekleri dile getireceğini, tavsiye vermeyeceğini’ söyledi ve Kongre ile bu konuda bir işbirliği içinde olacaklarını vurguladı.


Trump onayladı: F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı durduruldu


Ne olmuştu?

Türkiye’de tutuklu yargılanan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın tahliye edilmemesi üzerine ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.

Bu yaptırımlar kapsamında da Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçakları teslimatını geçici olarak durduran yasa tasarısını Ağustos ayında imzalamıştı.

Tasarının yasalaşmasından sonraki 90 gün içinde ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin durumuna yönelik bir rapor hazırlaması ve bu rapor sunulana kadar da teslimatın durdurulması öngörülüyordu.

Türkiye’ye ilk F-35’in getirilmesinin önümüzdeki yıl, faaliyete geçmesinin ise 2020’de olması bekleniyordu.

ABD’li rahip Brunson, 12 Ekim’de tahliye edilmişti.

Previous post
ABD'de devam eden yangınlar: 600’den fazla kişiden haber alınamıyor
Next post
Kuzey Kore 'ultramodern' silahını başarıyla denediğini açıkladı