Ana SayfaGüncelRiyad’dan Ankara’ya Kaşıkçı yanıtı: Uluslararası soruşturmaya gerek yok

Riyad’dan Ankara’ya Kaşıkçı yanıtı: Uluslararası soruşturmaya gerek yok

HABER MERKEZİ – Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası soruşturma talep eden Ankara’ya Riyad’dan yanıt geldi: “Kendi soruşturmamızı yürütüyoruz, uluslararası soruşturmaya gerek yok. Bu konunun siyasi malzeme yapılması İslam dünyasında çatlaklar oluşmasına katkıda bulunmaktadır.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu’nun Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası soruşturma başlatılması gerektiği yönündeki açıklamasına Riyad’dan yanıt geldi.

Çavuşoğlu’na yanıt Suudi mevkidaşı Adil el-Cubeyr’den geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili kendi soruşturmalarını yürüttüklerini ve uluslararası soruşturmaya gerek olmadığını söyledi.

Başkent Riyad’da gazetecilere konuşan Cubeyr, “Bu konunun siyasi malzeme yapılması İslam dünyasında çatlaklar oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Suudi Arabistan ise İslam aleminin bütünlüğü için çalışmaktadır” dedi.

Cubeyr, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın cinayetle “kesinlikle hiçbir bağlantısı olmadığını” da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan’a Kaşıkçı nedeniyle yaptırım uygulanıp uygulanamayacağına dair bir soru üzerine ise Cubeyr, bireylere münferit olarak yaptırım uygulanması ile Suudi Arabistan devletini toptan sorumlu tutmak arasında fark olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Ne oldu?

Suudi gazeteci Kaşıkçı, 2 Ekim’de evlilik için gereken bir belgeyi almak üzere geldiği İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldü.

Türkiye, cinayette rol oynayanların İstanbul’da yargılanması çağrısı yaptı ancak bu çağrı Suudi Arabistan tarafından kabul edilmedi.

Şu ana dek Kaşıkçı cinayetinin zanlılarının Türkiye’de yargılanmasını gerektiğini belirten Ankara son olarak ‘artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğu’ mesajını verdi.

Suudi Arabistan Başsavcılığı ise bugün, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili beş şüpheli hakkında idam cezası talep etti. Yapılan açıklamada, Kaşıkçı’nın ilaç verilerek ve boğuşma sonucu öldürüldüğü, parçalara ayrılarak konsolosluk binasından çıkarıldığı ifade edildi.