Ana SayfaGüncelRıza Sarraf hakkında yakalama kararı

Rıza Sarraf hakkında yakalama kararı

HABER MERKEZİ – ABD’de yargılaması devam eden Rıza Sarraf hakkında, Kanlıca’daki yalısında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada yakalama kararı çıkarıldı.

Rıza Sarraf hakkında Beykoz Kanlıca’da satın aldığı tarihi yalılarda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada yakalama kararı çıkarıldı.

Türkiye’ye giriş yapabileceği ihtimali karşı çıkarılan Sarraf hakkındaki yakalama kararı, Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alındı.

Sarraf, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’de tutuklanmış ve yargılanmaya başlamıştı.

Türkiye’de işlediği pek çok suçu itiraf eden Sarraf, itirafçı olmayı kabul edince sanık konumundan tanık konumuna geçmişti.

İtiraf belgesi

Sarraf, itirafçı olmayı kabul ettiği belgede şu ifadeleri kullanmıştı:

“Suçunu itiraf etmesine rağmen yargıç tarafından cezalandırılabileceğinin farkında olduğunu belirten Sarraf, şöyle devam ediyor:

Suçluluğumu kabul ediyorum, çünkü davayı avukatımla istişare ettikten sonra suçlu olduğuma kanaat getirdim.

Suçluluğumu hür irademle ve gönüllü olarak kabul ediyorum.

Suçluluğumu kabul etmem için af, daha az ceza ya da benzeri bir vaatte bulunulmadı; herhangi bir zorlama, baskı ya da korkutma da söz konusu değil.

İlaç, uyuşturucu ve içki gibi suçluluğumu kabul etmemin sonuçlarını anlamamı etkileyecek bir maddenin etkisi altında değilim.”

Sarraf ayrıca, “İmzalamış olduğum ‘itiraf pazarlığı’ sözleşmesinde yer alanlardan başka herhangi bir vaatle herhangi başka bir belge imzalamadım. Eğer böyle bir belge ortaya çıkarsa suçumun kabulü gereği olarak mahkemeye gideceğim” diyor.

Öte yandan Sarraf ile aynı davada yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.