Ana SayfaMedyaRSF, hedef alınan iki ANHA muhabiri için Türkiye’ye çağrı yaptı

RSF, hedef alınan iki ANHA muhabiri için Türkiye’ye çağrı yaptı

HABER MERKEZİ – RSF, TSK’nin geçtiğimiz hafta Kuzey Suriye kentlerinden Gre Spi’ye yönelik saldırılarda iki gazetecinin hedef alındığını kaydederek, gazetecilerin güvenliğini sağlamanın Türkiye’nin yükümlülüğü olduğunu vurguladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), geçtiğimiz hafta Kobani ve Gire Spi’yi top atışlarıyla hedef almıştı.

Türkiye’nin saldırıları esnasında iki gazeteci yaralanırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

RSF Ortadoğu Masası’nın başındaki isim olan Sophie Anmuth, Türkiye’ye yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Muhabirleri yaralanan Hawar Haber Ajansı (ANHA) ile yaptıkları görüşmede, kendilerine gazetecilerin yakın mesafeden ateş açıldığının ve kameraları ile mikrofonlarının görünür olduğu bilgisinin verildiğini belirten Anmuth’un Türkiye’ye yönelik çağrısı şöyle:

“Savaşçılar, silahlı çatışmalarda bulunan gazetecilerin güvenliği hakkındaki 1738 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına saygı göstermeli ve çatışmanın iştirakçilerindenmişçesine onları hedef almamalı veya gözaltına almamalı.

“Türk merciler, hem kendi silahlı güçleri hem de destekledikleri gruplar açısından bunun kendilerine yükümlülük getirdiğini kabul etmeli.”

Gazetecilerin sağlık durumu

Türkiye tarafından 2 Kasım’da düzenlenen saldırıların hedefindeki Kuzey Suriye kentlerinden Gire Spi’de yaralanan gazetecilerden Gülistan Mihemed’in durumu ciddiyetini koruyor. Mihemed’in durumunun yüzüne isabet eden kurşun nedeniyle ‘endişe verici’ olduğu belirtiliyor.

Bacağından yaralanan bir diğer gazeteci İbrahim Ehmed’in ise durumu iyi.

Afrin’de alıkonulan gazeteciler

Öte yandan RSF, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile başlattığı operasyonla 18 Mart’ta girebildiği Afrin’de şu ana dek dört gazetecinin alıkonulduğu bilgisini verdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ağustos ayındaki raporuna atıf yapan RSF, her bir basın çalışanının ‘fotoğraf çekmek için izni olmadığı’ gerekçesiyle bir ay civarında tutulduğunu belirtti.

RSF’nin aktardığı basın çalışanlarının isimleri şöyle: Redwan Khalil, Kaniwar Khelif, Hasan Khelif, Issam Abas.


Gazete Karınca
Previous post
Tartışmalı sağlık düzenlemesi komisyondan geçti
Next post
Kars'taki Kilittaş köylüleri anlatıyor: İki halk, bir sınır ve müşterek bir yaşam