Ana SayfaGüncel‘Sağlık düzenlemesi’ teklifinin 5. Maddesi değişiklikle kabul edildi

‘Sağlık düzenlemesi’ teklifinin 5. Maddesi değişiklikle kabul edildi

HABER MERKEZİ – AKP’nin sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifinin birinci bölümde yer alan ilk 22 maddesi Meclis’ten geçti. Tartışmalı 5. Madde de, yapılan değişiklik sonrası Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren, Komisyon aşamasında büyük tartışmalara yol açan 44 maddelik yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

Yasa teklifinin birinci bölümde yer alan ilk 22 maddesi muhalefetin itirazlarına rağmen Genel Kurul’da oylamaya sunularak kabul edildi.

Tartışmalı 5. Madde de kabul edildi

Teklifin Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan doktorların çalışma alanlarını kısıtlayacağı gerekçesiyle tartışılan 5. Maddesi de yapılan değişiklik sonrası Genel Kurul’da gerçekleştirilen oylamayla kabul edilen maddeler arasında.

Yapılan değişiklik

Yasa teklifindeki, “Kamu görevinden çıkarılan doktorlar, diş doktorları ve tıpta uzman olanların yalnızca SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabileceklerine” yönelik hüküm, metinden çıkarıldı.

Yapılan değişikliğe göre, ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan hekimler, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek.

Daha önce bu süreyi beklemeden çalışmak isteyenler için belirlenen tazminat ise yapılan son değişiklikle birlikte kaldırılmış oldu.

Teklifin 5. Maddesi nasıldı?

AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifinde yer alan maddeye göre bir doktor ya da diş hekimi, eğer KHK ile atıldıysa SGK anlaşmalı hiçbir hastane ve muayenehanede çalışamayacaktı.

Soruşturmayı geçip mesleğe başlayamayan hekimler ise zorunlu hizmet süresini beklemesinin ardından SGK anlaşmalı özel hastanelerde ve muayenehanelerde çalışabilecek, yazdıkları tıbbi raporların adli geçerliliği olmayacaktı.

Teklifteki söz konusu maddenin ilk hali şöyleydi:

“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değendirilerek kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan tabipler ve diş tabiplerinin meslek icralarına ilişkin kurallar getirilmektedir. Bunların sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabileceği ve düzenledikleri raporların yargı kararlarına idari ilmelere esas alınmayacağı öngörülmektedir. Ayrıca devlet hizmet yükümlüsü olanların birinci grup ilçe merkezleri için belirlenen devlet hizmeti süresi kadar müddetle mesleklerin icra edemeyecekleri belirtilmektedir.”

TTB’nin yetkileri de kısıtlandı

Diğer yandan yasa teklifinin Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yetkilerini sınırlandıran 11. Maddesi de kabul edildi.

Yasa teklifinin ikinci bölümü ise yarın Genel Kurul’da görüşülecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sanatçı Hozan Cane'ye 6 yıl 3 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Fantastik gerçek – Elend Aydın