Ana SayfaDünyaSayı 71’e yükseldi: Şengal’de bir toplu mezar daha bulundu

Sayı 71’e yükseldi: Şengal’de bir toplu mezar daha bulundu

HABER MERKEZİ – IŞİD’in 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden dört yıl geçse de toplu mezarlar bulunmaya devam ediyor. Son bulunan toplu bir mezarda kimliği tespit edilen kişilerden beşi Ezidi.

IŞİD’in Ezidilere soykırım yaptığı Şengal’de bir toplu mezar daha bulundu.

Rûdaw’a konuşan Şengal Kaymakamı Mehma Halil, “Gır Uzer’deki bir evin havuzunda Ezidi Kürtlere ait bir toplu mezar bulundu” dedi.

Toplu mezardan yedi cenazenin çıkartıldığını dile getiren Halil, beş kişinin kimliklerinin tespit edildiğini ve bu kişilerin Gır Uzerli Ezidi Kürtler olduğunu aktardı.

Bulunan toplu mezar sayısı 71’e yükseldi

“Şengal toplu mezarlar kenti haline gelmiş” diyen Halil, şu ana kadar tespit edilen toplu mezarlarının sayısının 71’e yükseldiğini hatırlattı.

73. Ferman

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden dört yıl geçti.

Soykırımda 5 binden fazla insan hayatını kaybetti, 6 bine yakın Ezidi kadın ve çocuk esir alınarak cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Esir alınan binlerce Ezidi kadın; Musul, Rakka, Deyr ez Zor, Telafer ve Minbiç gibi kentlerde kurulan köle pazarlarında satıldı.

Soykırımın ardından Şengal’de çok sayıda toplu mezar bulundu. Tespit edilen toplu mezarların büyük bölümü ise Gır Uzer, Tel Kasab ve Tel Benat kasabalarında bulunuyor.

Ezidilerin “73. Ferman” da dediği soykırım bugün sadece Avrupa Parlamentosu ile Ermenistan tarafından tanınıyor.

HDP’li Feleknas Uca, Ezidilerin “Çarşema Sor” bayramının kutlandığı 4 Nisan 2018’de Türkiye’nin, IŞİD’in Şengal’e yönelik katliamını resmi olarak tanıması için Meclis Genel Kurulu’na kanun teklifi vermişti.

Ancak Meclis’e sunulan bu teklife yanıt dahi verilmiş değil.