Ana SayfaGüncelSeyit Rıza’nın idam edilişinin 81. yılında ‘yüzleşme’ çağrısı

Seyit Rıza’nın idam edilişinin 81. yılında ‘yüzleşme’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Seyit Rıza ve arkadaşları bundan tam 81 yıl önce idam edildi. DTK, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi. Seyit Rıza Meydanı’ndaki anmada ise Dersimliler devlete “Dersim Soykırımı ile yüzleşme” çağrısı yaptı.

Seyit Rıza, oğlu Resik Huseyn ve 5 arkadaşıyla beraber 15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 81’inci yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamada, mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

“Türkiye Cumhuriyeti asla kendi tarihi ve işlediği insanlık suçlarıyla yüzleşmemiştir. Alevi toplumu başta olmak üzere, tüm halkımızın ve insanlığın beklentisi Türkiye Cumhuriyeti’nin, halkımıza, alevi ve diğer toplumlara karşı işlediği suçlarla gerçek manada yüzleşilmesi, özür dilenmesi, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bildirilmesi, tüm halkların ve inanç topluluklarının özgür, eşit ve adil bir biçimde yaşayacaklarını garanti ve güvence altına alacak yeni bir sayfanın açılmasıdır.”

“Pir Seyit Rıza’nın torunları, ona ve dava arkadaşlarına bağlılığı, onların izinden yürümeyi bu büyük insani değerlerle anlamlandırmışlardır” denilen açıklamada, idam edilenlerin saygıyla anıldığı ifade edildi.

Seyit Rıza Meydanı’ndaki anmada ‘yüzleşme’ çağrısı

Dersim Demokrasi Güçleri’nce organize edilen Seyit Rıza Meydanı’ndaki anmada ise devlete “Dersim Soykırımı ile yüzleşme” çağrısı yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve partili milletvekilleri Alican Önlü, Dilşat Canbaz, Zeynel Özen, Ali Kenanoğlu ve Kemal Bülbül’ün katıldığı anmada Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eş Genel Başkanı Selda Güneş şöyle konuştu:

“Bu katliam, insanlarımızın belleğinde yerini tutan, yüreklerimizde tesellisi olmayan kabul edilemez bir yaradır. Günümüzde dahi yaramız kanamaya devam etmektedir. Cumhuriyet öncesi ve sonrası tekçi zihniyetin karşısında olanlara yönelik zulüm, zalimlerce günümüze kadar devam ettirilmektedir.

Dersim’de yaşananların soykırımdır.  Çocuklar, bilhassa da kız çocukları ailelerden kopartılarak başta subay olmak üzere çeşitli ailelere savaş ganimeti olarak pay edilmişlerdir. Mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledilmesinin yanı sıra köylerinden toplanan masum insanlar ayrımsız kurşuna dizilmiş veya uçurumlardan atılmışlardır. Faşizmin kin ve kanla beslenen öfkesi saldırganlıkta sınır tanımamış, sadece Dersim’e karşı değil aynı zamanda tüm insanlığa karşı suç işlemiştir.

“Arşivler açılsın, Dersim ismi iade edilsin. Dersim Soykırımı kabul edilsin, gerekleri yerine getirilsin. Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Coğrafyamızın, dillerimizin ve Alevi inancımızın üzerindeki zulüm politikalarına son verilsin.”

HDP Eş Genel Başkanı Temelli de “Dersim katliamının acısı ile yüzleşme gerçekleşemezse, dile getirilen talepler yerine getirilemezse, bu topraklara barış ve huzur gelmez” dedi.

Previous post
"İstanbul'un alınması için HDP'nin de içinde olduğu bir ittifak şart"
Next post
AB'nin en yüksek mahkemesi: PKK haksız yere terör listesinde kaldı