Ana SayfaManşetTahir Elçi’siz 3 yıl

Tahir Elçi’siz 3 yıl

DİYARBAKIR – Tahir Elçi’nin öldürülüşünün üzerinden üç yıl geçti. Cinayete ilişkin soruşturma tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülüyor. Vurulduğu yerde Elçi’yi anan meslektaşları, “Tahir burada, katiller nerede” dedi. HDP de yaptığı yazılı açıklamada, “Cinayet açığa kavuşturulmadığı sürece, toplumsal barış ve adaletin sağlanması için adım atılmıyor demektir” ifadelerini kullandı.


Haber: Altan Sancar


28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin aramızdan ayrılmasının üzerinden 3 yıl geçti.

Elçi, ölümünün 3. yılında Diyarbakır, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere bir çok yerde anılıyor.

Diyarbakır Adliyesi önünden Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare önüne yürüyen Diyarbakır Barosu avukatları burada bir basın açıklaması yaptı.

Polis ablukasında gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık “Tahir burada, katiller nerede!” sloganları atıldı.

Dört Ayaklı Minare önünde arama noktaları kuran polisler buradan yalnızca gazeteciler ve avukatların geçişine izin verdi.

Anma ilk olarak Elçi’nin vurulduğu gün yaptığı konuşmanın dinletilmesi ve saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşu ardından konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Elçi cinayeti dosyasında ilerleme yaşanmamasına tepki gösterdi. Elçi’nin CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın programında söylediği “PKK terör örgütü değildir” sözleri ile hedef haline geldiğin dile getiren Cihan Aydın, Elçi’nin yaşadıklarının Hrant Dink’in yaşadıkları ile aynı olduğunu belirtti.

“Tahir Elçi’nin bedenini Dört Ayaklı Minare’ye siper ettiğini” söyleyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başkanımız tüm Türkiye halklarının yaşadığı ihlallere karşı sessiz kalmayarak mücadelesini sürdürmüştür. Kadın cinayetlerinden tutuklu gazetecilere, sömürülen işçi sınıfından cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine kadar çalışmalarını sürdürmüştür. Hayatını barışa adayan Tahir Elçi ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada hala bir gelişme yaşanmamış ve failler tespit edilememiştir. Sevgili Tahir Elçi seni hep uğruna hayatını verdiğin barış ve demokrasi mücadelesi ile anacağız. Aradan kaç yıl geçerse geçsin seni asla unutmayacağız.”

Konuşmanın ardından avukatlar Elçi’nin vurulduğu yere karanfiller bırakarak alandan ayrıldı.

HDP: Elçi cinayetinin aydınlatılmaması yargının ayıbı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) de Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üçüncü yıldönümünde yazılı açıklama yaptı.

“Elçi cinayetinin aydınlatılmaması yargının ayıbıdır” başlıklı açıklamada, “Cinayete ilişkin soruşturmada, yetkililerin kayıtsızlığı ve ciddiyetsizliği, ne yazık ki cinayetin ilk gününden bugüne değin aralıksız sürmektedir” denildi.

Soruşturma dosyasında tek bir şüphelinin dahi olmadığı vurgulanan açıklamada, “Türkiye halklarının ve tüm demokrasi güçlerinin vicdanını yaralayan bu cinayet açığa kavuşturulmadığı sürece, toplumsal barış ve adaletin sağlanması için adım atılmıyor demektir” ifadelerine yer verildi.

Sosyal medyada “#TahirElçisiz3Yıl” etiketi

Diğer yandan Tahir Elçi, ölümünün üçüncü yılında yakınları, sevenleri ve meslektaşları tarafından sosyal medyada “#TahirElcisiz3yıl” etiketiyle anılıyor.

Tahir Elçi cinayeti

Tahir Elçi vurulmadan hemen önce basın açıklaması yaparken.

Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında “PKK terör örgütü değildir” dedikten sonra kanala 700 bin lira para cezası kesilmiş, 20 Kasım günü de Elçi Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti.

Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Tahir Elçi hakkında, “terör örgütü propagandası” suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmış, yurtdışına çıkış yasağı da konulmuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde yaptığı basın açıklaması sonrası silahla vurularak öldürülmüştü.

Öldürülmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen Elçi cinayetine ilişkin soruşturma tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülüyor.

Dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle de Elçi dosyasına bakan avukatlar, dosyanın içeriğine ulaşamıyor.

Soruşturma kapsamında ifade veren tüm polislerin tanık olarak dinlendiği ise yine dosya avukatları tarafından her fırsatta dile getiriliyor.

Previous post
Gripin İlaç'ta zam talepleri kabul edilmeyen işçiler greve gitti
Next post
Berkin Elvan davası: Sanık polise yine tutuklama yok