Ana SayfaEkolojiTarım Bakanı itiraf etti, Afrin’deki ürünler Türkiye’de: “Gelir bize geçsin istiyoruz”

Tarım Bakanı itiraf etti, Afrin’deki ürünler Türkiye’de: “Gelir bize geçsin istiyoruz”

HABER MERKEZİ – TSK’nin ÖSO ile girdiği Afrin, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerine de damgasını vurdu. Afrin’den Türkiye’ye getirilen zeytin ve zeytinyağı iddialarına ilişkin bakanlıktan itiraf geldi. Tarım Bakanı, “Hükûmet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, Afrin’de gelir bize geçsin istiyoruz” dedi. HDP bunu ‘işgal, ganimet ve talan politikası’ olarak nitelerken, CHP’li vekiller ise ürünlerin Afrin’den getirilmesiyle Türkiye’deki üreticinin ‘mağdur edildiği’ üzerinden bakanlığa tepki gösterdi.


Haber: Bekir Avcı


Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü.

Üç gündür önce Dışişleri ardından İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine damgasını vuran Afrin, bugün de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin merkezindeydi.

Görüşmelerde Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile 18 Mart’ta girdiği Afrin’deki ürünlerin Türkiye’ye getirilmesi tartışıldı.

CHP: 50 bin ton Afrin zeytini kaçak olarak Türkiye’ye getirildi

Komisyon’da konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin yurt dışından kaçak olarak yaklaşık 50 bin ton civarında zeytinyağının Türkiye piyasasına girdiği söylentilerine dikkat çekti.

Bu yerin Afrin olduğunu dile getiren CHP’li vekil, Türkiye’deki üreticinin bundan rahatsız olduğunu söyleyerek, “Bununla ilgili mücadeleniz var mıdır?” diye sordu.

“Gelirden ÖSO ganimet alıyor mu?”

Bir diğer CHP’li vekil Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise Komisyon’da şu bilgileri paylaştı:

“İncelediğimizde, devletin tarım kredi kooperatifleri vasıtasıyla, yurt dışına satma kaydıyla, Afrin’den 50 bin ton zeytinyağı getirdiği bilgisine ulaştık. Hangi devlet hasat yapılırken yani ürünün en bol olduğu zamanda yurt dışından zeytinyağı getirir? Bu nasıl bir anlayıştır? Üreticimize reva mıdır?

“İhraç kaydıyla gelen bu zeytinyağının iç piyasaya sürüldüğü iddiaları ortada dolaşmakta. Hatta Afrin’den zeytinyağının yanında zeytinin de getirileceği konuşuluyor. Buna da göz yumacak mısınız?”

Bakırlıoğlu devamla da bakandan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Afrin’den gelen zeytinyağından devletin bir geliri ne kadardır? Bu gelirden Özgür Suriye Ordusu’na ganimet alındığı bilgileri doğru mudur?
  • Bu yağı veya zeytini getirmek, pazarlamak devletin ali menfaatleri gereği ise neden stoklama, hasattan sonra piyasaya sokma seçeneğini düşünmediniz?

HDP: Ganimet ve talan politikası

HDP ise olan biteni “işgal ve talan” olarak nitelendirdi.

Partinin Urfa Milletvekili Nurettin Maçin de 50 bin tonun üzerinde Afrin zeytininin 8 Kasım’da Zeytin Dalı Gümrük Kapısı’ndan çıktığı bilgisini paylaştı.

“Sınırların aşılarak Afrin’deki zeytinliklerin yok edildiğini” vurgulayan Maçin, bunun aynı zamanda “tarihsel olarak Kürt düşmanlarının ekonomik alandaki politikasını gösterdiğini” savundu.

Maçin, “Bu ganimet ve talan politikalarından vazgeçilmelidir” dedi.

İtiraf Tarım Bakanı’ndan: Gelir bize geçsin istiyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise “Afrin’le ilgili konu şudur: Yani Afrin’de biz Hükûmet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, çok net” sözleriyle Afrin’deki ürünlere el konulduğunu itiraf etti.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın, “Afrin bizim hâkimiyetimizde değil mi Sayın Bakanım? Yani orada” sözlerine “Aynen öyle” diye yanıt veren Bakan Pakdemirli’nin tutanaklara da giren sözleri devamla şöyle:

“Yani Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz bu hâkimiyetimizde olan bölgede. O sebeple Tarım Kredi Kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır ve bu görev için 8’inde kapılar açıldı ve şu ana kadar giren 600 ton ürün var arkadaşlar. 200 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinde bunları konuşuyor olmamız hakikaten çok ayıp ve çok komik arkadaşlar.”

Dış piyasaya mı satılıyor?

Bakan Afrin’den getirilen ürünler için 5 bin ton rakamını dillendirse de muhalefet ve piyasalar bu rakamın 50 bin ton olduğunu ifade ediyor. Bu ise Türkiye rekoltesinin beşte biri demek.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Kurucu Üyesi Murat Narin, “Suriye’den yaklaşık 50 bin ton kaçak zeytinyağı getirileceği” söylentisinin dahi iç piyasada fiyatları altüst etmeye yettiğine dikkat çekiyor.

Narin, Türkiye’nin bu yağı dış piyasaya da “Türk yağı” diye sattığını da dillendiriyor: “Uluslararası arenada bizi zor duruma sokuyorlar. Böyle yıllar içinde, zar zor yarattığımız itibarımız, birkaç kişinin kısa dönem kârı için heba oluyor.”

Kuzey Suriye’den yayın yapan ANHA da Türkiye’nin Afrin zeytinlerini Cinderes’ten açtığı kapı üzerinden Hatay’a geçirerek Avrupa’ya pazarlamaya hazırlandığını iddia etmişti. Ajansa göre sadece bu rekolteden hedeflenen ise 60 milyon dolar gelir.

Afrin zeytinleri

Suriye zeytinlikleri ülkenin kuzeybatısında yoğunlaşıyor, zeytin ağaçlarının yüzde 20’si burada özellikle Afrin’de bulunuyor.

2014’te özerkliğini ilan eden Afrin zeytin üretiminde ilk sıralarda. Suriye’deki zeytin üretiminin yüzde 30’u, nüfusu büyük oranlarda zeytincilikle uğraşan Afrin’de gerçekleşiyor.

Afrin çevresinde 15 milyon zeytin ağacı olduğu tahmin ediliyor. Bölgenin iklimi ve toprak yapısı zeytin üretimi için uygun.

Afrin’deki zeytin ağaçları ve güller… / Foto: Ersin Çaksu

Türkiye ÖSO grupları ile Afrin’e girmeden öce Afrinliler zeytinle ilgili her şeyi kooperatifler aracılığıyla üretiyor ve geri dönüştürüyordu. Bu ürünler arasında zeytin, zeytinyağı, sabun, çay hatta zeytin çekirdeğinden kömür de vardı.

Bölgede çok sayıda zeytin, zeytinyağı, sabun ve prina fabrikası bulunuyordu. Bütün dünyada Halep Sabunu olarak anılan sabunlar da aslında Afrin’de üretiliyordu.

Ancak 180 civarındaki zeytin fabrikasının büyük bir bölümü Türkiye ve ÖSO’nun kente girmesiyle yağmalanmıştı.

Savaş sırasında ve Türkiye’nin saldırıları esnasında tarım alanları zarar görmüş olsa da Afrin gıda deposu olma özelliğini hala koruyor.*


*Konuyla ilgili daha ayrıntılı bir bilgi için bkz: Barışın simgesi, savaşın tanığı: Savaşların kıskacında Suriye ve Afrin’de zeytincilik – Kıvanç Eliaçık

“4 bin ton patates Afrin’den”: Türkiye tohumunu yolladığı patatesi mi ‘ithal’ ediyor?

Afrin: “Ezidiler zorla Müslümanlaştırılıyor, Alevi evleri cami yapılıyor”

“Afrin’e şeriat hukuku getirildi, 7 bin Kürt’ten haber alınamıyor”

“Afrin’de fidye karşılığı siviller kaçırılıyor”

Türkçe kimlikler de dağıtıldı: Afrinliler kendi topraklarında ‘yabancı’ oldu

Afrin’de kent meydanına Erdoğan’ın adı verildi




Önceki Haber
'Örgü Grubu: Tecavüzcüleri İmha Timi' 25 Kasım'da raflarda olacak
Sonraki Haber
Mogherini ve Hahn Ankara'ya geliyor