Ana SayfaDünyaTrump, Rusya soruşturmasına müdahale etmeyen Adalet Bakanı’nı istifa ettirdi

Trump, Rusya soruşturmasına müdahale etmeyen Adalet Bakanı’nı istifa ettirdi

HABER MERKEZİ – ABD Adalet Bakanı Sessions, Başkan Trump’ın talebi üzerine görevinden istifa ettiğini duyurdu.

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, ülkedeki ara seçimlerin ilk sonuçlarının ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra istifa ettiğini açıkladı.

Kararını bir sayfalık istifa mektubu ile açıklayan Sessions, görevinden ayrılma kararını Başkan Donald Trump’ın ‘talebi’ üzerine aldığını duyurdu.

Uzun süredir Rusya soruşturmasındaki tutumu nedeniyle Sessions’ı kamuoyu önünde eleştiren Trump, son olarak, “Benim bir adalet bakanım yok” ifadelerini kullanmıştı.

Sessions’ın istifası sonrası Twitter’dan bir açıklama yapan Trump, Adalet Bakanlığı görevine vekâleten Sessions’ın özel kalem müdürü Matthew Whitaker’ın getirildiğini duyurdu.

Whitaker’in Rusya soruşturmasını devralabileceği belirtiliyor.

Rusya soruşturmasında başlayan ihtilaf

Sessions, Trump’ın başkanlık adaylığına ilk destek veren senatörlerden biriydi.

Ancak 2017 yılının Mart ayında Sessions’ın, Trump’ın seçim kampanyası danışmanı sıfatıyla Rusya Büyükelçisi ile buluştuğunu itiraf etmesi ve “taraf” olduğu gerekçesiyle soruşturmadan çekildiğini açıklaması, Trump ile arasında düzelmeyen bir ihtilaf yaratmıştı.

Takip eden süreçte Trump, hem Twitter üzerinden hem de çeşitli mülakatlarda Eski Adalet Bakanı’na karşı saldırılarını sürdürmüş ve kendisini “zayıf” ve “kuşatılmış” olarak nitelemişti.

Trump, bir mülakatında, yalnızca Rusya soruşturması ile ilgili değil, “gümrükler ve daha birçok konuda Sessions’tan mutsuz olduğunu” söylemişti.

Sessions, Trump’ın geçmişteki eleştirileri ile ilgili “Adalet Bakanlığı’nın eylemleri siyasi hesaplardan etkilenmeyecektir” açıklamasını yapmıştı.

Bu açıklamalardan birinde görevini “haysiyet ve şeref” ile yerine getirmeye devam edeceğini kaydetmişti.

Cumhuriyetçi Parti içerisinde de Jeff Sessions’ın görevden alınma ihtimali üzerine tartışma yürütülüyordu.


BBC Türkçe ve DW Türkçe’den derlenmiştir.