Ana SayfaDünyaTrump Temsilciler Meclisi’ni kaybetti: Ara seçimlere yerliler ve kadınlar damga vurdu

Trump Temsilciler Meclisi’ni kaybetti: Ara seçimlere yerliler ve kadınlar damga vurdu

HABER MERKEZİ – ABD’de yapılan ara seçimlerde Trump’ın üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu kaybetti. Bu gelişmenin Trump yönetimini zora sokabileceği belirtilirken, kadın ve yerli adaylar seçimlerde öne çıktı.

ABD’de Senato’daki 100 sandalyenin 35’i ve Temsilciler Meclisi’ndeki 435 sandalyenin belirlenmesi için dün ara seçimler düzenlendi.

Resmi olmayan sonuçlara göre Başkan Donald Trump’ın üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti, Senato’da en az üç eyaleti daha kazanarak çoğunluğu korudu, ancak sekiz yılın ardından Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybetti.

Bu durumun, Başkan Trump’ın yasama çalışmalarını sekteye uğratacağı tahmin ediliyor.

Başkanların azil sürecinin Temsilciler Meclisi’nde başlatılmasının yanı sıra Temsilciler Meclisi’nin komiteleri aracılığıyla soruşturma başlatma yetkisi bulunuyor.

Temsilciler Meclisi’nde Demokratların lideri Nancy Pelosi de, ara seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin icraatını daha sıkı kontrol edeceklerini söyledi.

Pelosi, bu sonuçların “kuvvetler ayrılığını” güçlendireceğini belirterek, artık halkın çıkarlarının yasama süreçlerinde hakim olacağını söyledi.

Trump: Muazzam bir başarı

Seçimlerin ardından Twitter üzerinden kısa bir açıklama yapan Trump, “Bu akşam muazzam bir başarı elde edildi. Herkese teşekkürler!” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders de seçim sonuçlarını, “Başkanın gündemini değiştirecek bir tehlike yok” şeklinde yorumladı.

Seçimdeki ilkler

Öte yandan Tennessee eyaletinden ilk kez bir kadın Senatör; Maine eyaletinde de ilk kez kadın bir vali seçildi.

Kongre’ye seçilenler arasında da ilk kez Müslüman kadınlar ve Amerika yerlileri yer aldı.

Filistinli Rashida Tlaib ve Somalili Ilhan Omar Senato’ya girme başarısı gösteren ilk Müslüman kadınlar olurken, yerliler Deb Haaland ve Sharice Davids, aday oldukları New Mexico ve Kansas’tan Kongre’ye girmeye hak kazandı. Davids ayrıca ABD tarihinin ilk lezbiyen kongre üyesi oldu.

Seçim kampanyasının sloganını “Benim gibi kadınların seçimlere girmeyeceği farz edilir” olarak belirleyen Alexandria Ocasio-Cortez de New York 14’üncü Seçim Bölgesi’nden Temsilciler Meclisi’ne girmeye hak kazandı.

29 yaşındaki Ocasio-Cortez, böylelikle Temsilciler Meclisi’ne girmeye hak kazanan en genç üye oldu.