Ana SayfaDünya“Trump’ın göçmenlere karşı sınıra asker göndermesi siyasi bir kampanya”

“Trump’ın göçmenlere karşı sınıra asker göndermesi siyasi bir kampanya”

HABER MERKEZİ – ABD’de ara seçimlere günler kala eski başkan Barack Obama, halefi Donald Trump’ın insani yaşam talebiyle Honduras’tan ABD’ye göç başlatan binlerce insana karşı tavrını eleştirdi, sınıra asker gönderilmesinin “siyasi bir kampanya” olduğunu söyledi.

Orta Amerika’da insani yaşam talebiyle ülkelerini terk eden binlerce kişi, ABD’ye doğru büyük göç başlatmıştı.

Göçmen kafilesinin ABD’ye doğru ilerleyişi devam ederken, Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Meksika sınırına binlerce asker sevk etme kararı almıştı.

Geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump da sınırına doğru ilerlemeye devam eden göçmen kafilesindeki insanların ‘şiddete başvurmaları durumunda’ askerlerin ‘radikal tedbirlerle’ karşılık vereceği tehdidinde bulunmuştu.

Göçmenlere taviz verilmeyeceğini söyleyen Trump, kafiledeki bazı göçmenlerin Meksika polisine taş attığını öne sürerek, “Umarım burada da aynısı olmaz. Ama size şunu açıkça söyleyebilirim: Meksika’daki gibi taş atmaya kalkarlarsa güvenlik güçlerimiz ateşle karşılık verme seçeneğini değerlendirecektir. Sonuçta atılan bir taşın yüzünüze isabet etmesi de çok farklı bir durum değil” demişti.

Obama’dan ‘siyasi bir kampanya’ tepkisi

Eski ABD Başkanı Barack Obama ise yaklaşan Kongre ara seçimlerine sayılı günler kala Donald Trump’ı “öfke ve korku saçmak” ile suçladı.

Trump’ın göçmenlere karşı tavrını sert bir dille eleştiren Obama, sınıra asker gönderilmesinin “siyasi bir kampanya” olduğunu söyledi.

Obama, “Bizlere öfke ve korku salmak için tasarlanmış bir retorikle bizi sürekli olarak bölmeye çalışan teşebbüslerle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Eski ABD Başkanı ayrıca, “Bu ülkede şefkatli ve samimi muhafazakarlar olduğunu da biliyorum. Biliyorum ki kendileri, göçmen çocukları sınırda annelerinin kollarından ayırmanın şefkatle uzaktan yakından alakası olmadığına eminlerdir” dedi.

Ne oluyor?

Honduraslılar, 13 Ekim tarihinde San Pedro Sula kentinde yürüyüş başlattı.

Yaklaşık bin kişi tarafından başlatılan göçe katılanların sayısının yaklaşık bin 500′ yükseldi.

Sığınma başvurusu yapmayı amaçlayan göçmenlerin büyük kısmı Orta Amerika ülkeleri Honduras, El Salvador ve Guatemala vatandaşları.

AJ+’ya konuşan Honduraslı bir kadın “Burada kıtlık çok ve suç fazla. Artık burada yaşanmıyor” derken, omzunda küçük bir çocuğu taşıyan genç bir erkek ise şöyle diyor: “Planımız oraya (ABD) ulaşmak ve ailemize yardımcı olmak. Burada yaşamak hakikaten zor çünkü iş yok ve bizim çalışmamız gerek.”

Kafile, geçtiği her noktada insanların desteği ve dayanışmasıyla karşılanıyor. Ancak halkların desteğiyle karşılaşan kafile, devletler tarafından hedef alınıyor.

Kafile yürüyüşüne devam ederken, ABD Başkanı Trump kafiledekileri “suçlu” ve “bilinmeyen Ortadoğulular” olarak nitelendiriyor.

En yakın ABD sınır kapısına yaklaşık 1600 kilometre uzaklıkta bulunan göçmenler ise kuzeye doğru ilerlemeye devam ediyor.