Ana SayfaGüncelTutuklu gazetecilerin duruşmalarına çağrı

Tutuklu gazetecilerin duruşmalarına çağrı

HABER MERKEZİ – Gazeteciler tutuklu meslektaşları için Bakırköy Cezaevi önünde bir araya geldi. Gazeteciler 29 Kasım-6 Aralık aralık tarihleri arasında İstanbul ve Diyarbakır’da görülecek tutuklu gazetecilerin duruşmalarına katılım çağrısı yaptı.

Gazeteciler, tutuklu gazeteci arkadaşlarının davalarına dikkat çekmek için Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu da destek verdi.

Gazeteciler adına basın açıklamasını okuyan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Kevser Özkaynak, gazetecilerin ve gazetecilik mesleğinin adeta terbiye edilmeye, gerçeklerin sesinin şiddet ve baskı yoluyla susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini belirterek, “Haber yapmamız, soru sormamız, görüntü çekmemiz, hatta yaptığımız haberleri paylaşmamız bile suç sayılıyor, hakkımızda davalar açılıyor. Gazetecilerin ortaya çıkardığı gerçekler karşısında sorumluların yargılanması gerekirken bedel yine gazetecilere ödetiliyor” dedi.

14 gazeteci yargılanıyor

Soruşturma kapsamında haklarında iddianame hazırlanan gazeteciler şöyle:

Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Hicran Ürun, İhsan Yaşar, İshak Yasul, Mehmet Ali Çelebi, Mizgin Fendik, Önder Elaldı,  Pınar Tarlak, Ramazan Sola, Reyhan Hacıoğlu, Yılmaz Yıldız.

Özkaynak, 14 kişinin yargılandığı davada gazetecilerin bilgilerini ve duruşma tarihlerini de paylaştı:

  • “29 Kasım Perşembe günü İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ETHA çalışanı İsminaz Temel,
  • 5 Aralık Çarşamba günü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yine ETHA çalışanları Pınar Gayıp ile Semiha Şahin,
  • 6 Aralık Perşembe günü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanlarının duruşması görülecek

Temel’in de mesajı okundu

Basın açıklamasında tutuklu ETHA muhabiri İsminaz Temel’in gönderdiği mesaj da okundu.

Temel mesajında, ‘Öyle basın masınla olmaz’ diyen tüm zihniyetlerin iktidarlarını inşa etmek için önce gazetecileri hedef aldığını belirterek, “Bugün yaşanan süreç bunun açık özetidir. Ancak dünden bugüne yaşanan baskı ve zora rağmen gerçeğin izinden giden gazeteciler de susmadı, susturulamadı. Tek birimiz dahi hapiste kalmayana dek, baskı ve zor sona erene dek mücadelemizi sürdüreceğiz. İçeride ya da dışarıda. Özgürlüğümüzün de, umut dolu geleceğimizin de teminatı mücadelemizdir” dedi.