Ana SayfaGüncelTutuklular Karabak ve Yıldırım 69 gündür ölüm orucunda: ‘Hayatlarından endişeliyiz’

Tutuklular Karabak ve Yıldırım 69 gündür ölüm orucunda: ‘Hayatlarından endişeliyiz’

HABER MERKEZİ – Van F Tipi Cezaevi’nde yaşanan ihlalleri protesto etmek amacıyla 69 gündür ölüm orucu eylemi yapan tutuklular Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım’ın sağlık sorunları giderek kötüleşiyor. Karabak’ın eşi Türkmen Karabak, eşinin 23 kilo verdiğini belirterek, hayatından endişe duyduklarını söyledi.

Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım, tutuklu bulundukları Van F Tipi Cezaevi’ndeki baskı, şiddet ve hak ihlallerini protesto etmek amacıyla 17 Eylül’de başlattıkları ölüm orucu eylemi 69’uncu gününde.

Talepleri halen kabul edilmeyen Karabak ve Yıldırım’ın sağlık sorunlarının giderek kötüleştiği bildirildi.

‘Kadir Karabak 23 kilo kaybetti’

MA’ya konuşan Kadir Karabak’ın eşi Türkmen Karabak, ölüm orucu süresinin çok uzadığını, bu nedenle endişelerinin gün geçtikçe daha da arttığını belirterek, şunları söyledi:

“Eşimi çok merak ediyoruz. Kendisiyle son görüşmemizde sesi çok yorgun geliyordu ve 23 kilo verdiğini söyledi. Sağlığıyla ilgili bir bilgi alamıyoruz. Son görüşmemizde sağlık durumunu sorduğumda ‘iyiyim’ deyip geçiştirdi ve bana, ‘bir savcı bizimle görüştü; ama görüşmemiz hiç iyi geçmedi’ dedi. Cezaevi yönetiminin geri adım atmayacağı yönünde bir algı var. Hatta avukatlar, cezaevi müdürü ile yaptıkları görüşmede ‘Van’ın pilot cezaevi seçildiğini ve uygulamaya devam edeceklerini’ söyledi. Cezaevi yönetiminin, eşim ve Esat Naci Yıldırım’ın bilinçlerini kaybettikten sonra onlara müdahale etmeyi planladıklarını düşünüyorum.”

Türkmen Karabak ayrıca, “Eşim ve arkadaşı uygulamalar bitirilmeyene kadar ölüm orucu eylemlerini sonlandırmayacaklarını söylüyor. Biz ailesi olarak da endişeli bir şekilde bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cezaevi yönetiminin eşi ve arkadaşının taleplerini kabul etmesini istediğini dile getiren Karabak, bu konuda HDP’li milletvekilleriyle de bazı görüşmelerinin olduğunu ancak kamuoyu desteğinin önemli olduğunu söyledi.

Talepler

Geçtiğimiz günlerde Van Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van-Hakkari Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyeleri tarafından yapılan ortak açıklamada, ölüm orucunda olan tutuklular Karabak ve Yıldırım’ın durumu ile ilgili Adalet Bakanlığı’nın bir an önce adım atması gerektiği vurgulanarak, tutukluların talepleri şöyle sıralanmıştı:

  • “Koğuş havalandırmalarının, diğer adıyla avluların üzerindeki tel örgülerinin derhal kaldırılması ve insani olmayan ‘kafes’ mantığına son verilmesi
  • Her gün sabah ve akşam saatlerinde koğuşların arama adı altında dağıtılmasına son verilmesi
  • Yasal ve bandrollü olmasına rağmen kendilerine verilmeyen kitapların ve günlük gazetelere erişimin sağlanması
  • Herhangi ideolojik ve yasaklı bir içerik olmamasına karşın alınan ve gönderilen mektupların engellenmemesi.”
Previous post
Antalya'da otel personelini taşıyan araç devrildi: 14 kişi yaralandı
Next post
Albayrak: Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 20.8