Ana SayfaGüncelYedi asker yaşamını yitirmişti: Savunma Bakanlığı patlamayla ilgili raporu açıkladı

Yedi asker yaşamını yitirmişti: Savunma Bakanlığı patlamayla ilgili raporu açıkladı

HABER MERKEZİ – Hakkari Şemdinli’deki üs bölgesinde yedi askerin hayatını kaybetmesine neden olan patlamaya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan raporda, topun arkasından olağandışı bir şekilde kopan parçanın zincirleme patlamalara sebebiyet verdiği ifade edildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Hakkari Şemdinli’deki üs bölgesinde, 9 Kasım’da meydana gelen patlamaya ilişkin Kara Kuvvetleri Komutanlığınca oluşturulan idari ve teknik heyetin inceleme sonuçlarını açıkladı.

Açıklamada, atışın ardından merminin namluyu normal olarak terk ettiği ancak topun arkasında “kama” olarak adlandırılan parçanın olağandışı bir şekilde koptuğu, bu nedenle namlu gerisinden çıkan alevin atışlarda kullanılacak barutları tutuşturarak zincirleme yangınlara ve patlamalara sebebiyet verdiği belirtildi.

Soruşturma kapsamında, atışta kopan topa ait parçaların detaylı teknik analizlerinin yapılması sonucunda kamanın kopma nedeni ve kazanın nihai sebebinin belirlenebileceği de ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, “Kazanın nihai sebebi belirlenene kadar tedbir olarak 175 mm’lik M107 K/M toplarla bunlara ait mühimmatın kullanımının durdurulduğu” kaydedildi.

Ne olmuştu?

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde 9 Kasım’da bir patlama meydana gelmiş, yedi asker hayatını kaybetmiş ve 25 asker yaralanmıştı.

Hakkari Valiliği, ilk yaptığı açıklamada patlamanın arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu meydana geldiğini ve yaralı askerlerin bulunduğunu bildirmişti.

Valilik ardından yaptığı açıklamayı değiştirerek, “09.11.2018 günü İlimiz Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu askeri personellerimiz yaralanmıştır” ifadelerine yer vermişti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen yazılı açıklamada da patlamanın ‘kaza sonucu’ olduğu belirtilmişti.

PKK ise yaptığı açıklamayla Şemdinli’deki patlamanın saldırı sonucunda yaşandığı öne sürmüş ve saldırıyı üstlenmişti.

Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hiçbir dış etki söz konusu değildir” demişti.