Ana SayfaEkonomi‘Yeni bütçeyle önümüzdeki yıllarda güvenlikçi politikalar devam edecek’

‘Yeni bütçeyle önümüzdeki yıllarda güvenlikçi politikalar devam edecek’

HABER MERKEZİ – Başkanlık sisteminin ilk bütçesini webiz’de değerlendiren iktisatçı Haluk Çeliktaş, 2019 bütçesinde jandarma ve emniyete ayrılan payların artışına işaret ederek, “Yeni bütçeyle önümüzdeki yıllarda güvenlikçi politikalar devam edecek” yorumunda bulundu.

Başkanlık sisteminin ilk bütçesi olma özelliği taşıyan 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen bütçe teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin ise Aralık ayında başlaması öngörülüyor.

webiz’de Gülşah Karadağ’ın “Her Şeyin Ekonomisi” programının konuğu olan iktisatçı Haluk Çeliktaş, yeni sistemin ilk bütçesini değerlendirdi.

Bütçe çalışmaları konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan iktisatçı Çeliktaş, Cumhurbaşkanlığı kontrolündeki bir bütçenin bugüne kadarki problemlerin biraz daha da katmerleşerek devam etmesi anlamına geldiğini söyledi.

Bütçe yapma hakkının Cumhurbaşkanlığı’na geçmesiyle birlikte denetlenebilirliğinin kalmadığını belirten Çeliktaş, bütçenin sadece rakamlardan oluşan bir çeşit devlet belgesi olarak görüldüğünü kaydetti.

Ancak Çeliktaş, “Oysa bunlar sadece birçok rakamın olduğu evraklar, dökümanlar değildir. Bunlar hükümetlerin ideolojik, politik beyanlarını içeren belgelerdir” dedi.

Krize göre bütçe hazırlamada da sıkıntılar olduğunu ifade eden Çeliktaş, kamu yatırımlarında yüzde 30’un üzerinde daralmanın, sosyal güvenlik yatırımlarında ise yüzde 10.1’lik bir azalmanın söz konusu olduğa işaret etti.

Yerel seçim sürecine giderken bütçe açığının öngörülenden çok daha fazla olmasının büyük bir ihtimal olduğunu vurgulayan Haluk Çeliktaş, ‘hükümetin yeni bütçeyle önümüzdeki birkaç yılda güvenlikçi politikalara devam edeceğinin’ sinyalini verdiğini belirtti ve bütçedeki artışları şöyle sıraladı:

  • Jandarmada yüzde 47
  • Emniyette yüzde 21
  • Sahil güvenlikte yüzde 27,5

Çeliktaş ayrıca, “Hükümetin hem içeride hem dışarıda toplumsal muhalefete, işçiye, emekçiye, hak talep eden bütün kesimlere karşı çok daha yoğun biçimde güvenlikçi politikaların sürdüreceği anlamına geldiğini” söyledi.

Personel sayısının 150 binin üzerinde olduğu belirtilen Diyanet’e ayrılan bütçenin yüksekliğine de değinen Çeliktaş, “Diyanet’e bu kadar pay ayrılırken Alevilik ve diğer inançlar gözetilmiyor” diye de ekledi.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube




Önceki Haber
Afganistan'da bombalı saldırı: En az 26 asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Çağan Irmak'ın yeni filmi 'Bizi Hatırla' vizyona girdi