Ana SayfaDünyaYeni Kaledonya bağımsızlık için sandık başında

Yeni Kaledonya bağımsızlık için sandık başında

HABER MERKEZİ – Yeni Kaledonya, Fransa’dan bağımsızlık için bugün sandık başında.

Büyük Okyanus’un güneydoğusunda yer alan Yeni Kaledonya’da 174 bin seçmen, Fransa’nın bir parçası olarak kalmak veya bağımsızlık için sandık başına gidiyor.

Referandum çalışmaları esnasında ülkenin yerli halkı Kanaklar ve bağımsızlık yanlısı gruplar tarafından düzenlenen kampanyalarda ‘Sömürgeci otoritelerin prangalarından kurtulalım’ sloganı öne çıktı.

Bağımsızlık yanlılarının oy oranının yüzde 50’nin altında olduğu yönünde görüş bildiren gözlemciler, referandum sonucunun Fransa’ya bağlı kalmak şeklinde çıkabileceğini belirtiyor.

Referandum sonuçlarının ise hafta içinde açıklanması bekleniyor.

1853’ten 2018’e Yeni Kaledonya

Sputnik’in aktardığına göre Fransa’nın 1853 yılında ilhak ettiği Yeni Kaledonya, bu tarihten itibaren 1946 yılına kadar sömürge bölgesi oldu.

2003 yılına kadar da Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu içerisinde yer alan Yeni Kaledonya, 2003 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonucu Fransa’ya bağlı özerk bir bölge olarak konumlandırıldı.

Yaklaşık 275 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüzölçümüne sahip Yeni Kaledonya’da yerli halk Kanaklar nüfusun yüzde 44’ünü oluşturuyor.

Hükümet başkanlığını Philippe Germain’in yürüttüğü Yeni Kaledonya’da resmi dil Fransızca, başkent ise Noumea.