Ana SayfaManşetYerel seçim ayrılığı: ‘MHP erozyona güveniyor, AKP kimi Kürt oylarının peşinde’

Yerel seçim ayrılığı: ‘MHP erozyona güveniyor, AKP kimi Kürt oylarının peşinde’

HABER MERKEZİ – Yerel seçim öncesi “af” ve “öğrenci andı” tartışmalarıyla gerilen ‘Cumhur İttifakı’nın gidişatına ilişkin webiz’de değerlendirmelerde bulunan araştırmacı yazar Foti Benlisoy, kimsenin ‘masayı dağıtan’ olmak istemediğini vurguladı, iki tarafın da seçimlerde kimi oyları kendi lehine çevirmek istediğini söyledi.

Araştırmacı yazar Foti Benlisoy, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesi ‘Cumhur İttifakı’nın iki bileşeni olan AKP ile MHP arasında yaşanan gerilimin gidişatını değerlendirdi.

webiz’de Serpil Savumlu’nun konuğu olan Benlisoy’a göre MHP bu ittifak içinde hep ikinci ve bağımlı konumdaydı, ancak bundan sonra güç paylaşımını kendi lehine düzenlemek istiyor.

Her iki tarafın da masada olduğunu ve kimsenin ‘masayı dağıtan’ olmak istemediğini belirten Benlisoy, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “’Cumhur İttifakı’nın devam ettiği” yönündeki sözlerini anımsatarak, iki partinin de ittifaktan vazgeçebilecek durumda olmadığı yorumunda bulundu.

“Her iki taraf için de kazançlı bir ittifak oldu. Erdoğan kurumlar bunalımını aşmakta ve başkanlık meselesini geçirmekte bu ittifaktan faydalandı. MHP ise hem oy oranını arttırdı hem de aynı zamanda devlet içerisinde de ciddi olanaklara kavuştu.”

MHP’nin ittifaktaki payını arttırmak istediğini vurgulayan Benlisoy, yerel seçimlerde iki tarafın da planının olduğunu belirtti, “MHP, AKP’nin ağır çekim erozyonunun kriz koşullarında hızlanacağını düşünüyor. AKP’den muhtemel oy kaymalarının kendisine yöneleceğini düşünüyor. Ayrıca AKP’siz bir MHP’nin İYİ Parti’ye gitmiş bir dizi oyu da alabileceğini düşünüyor” dedi.

MHP’nin son günlerdeki hamlelerine de işaret eden Benlisoy, “MHP’nin göstermek istediği, ‘yerel seçimlerde AKP’nin canını acıtabilirim’, ‘bensiz büyükşehirlerde seçim kazanmanız mümkün olmayabilir’ diye bir kabus senaryosunu önlerine koyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘AKP, MHP ile arasına bir sınır çekmek istiyor’

AKP açısından ise MHP’nin kritik bir partner olduğunu söyleyen Foti Benlisoy, yerel seçimler için iki partinin uzlaşmaya varamadığını söyledi, buna gerekçe olarak MHP’nin istediği büyükşehirlere AKP’nin razı gelmemesini gösterdi.

Foti Benlisoy, MHP ile arasına bir sınır çekmek istediğini belirttiği AKP’nin bunu yapabileceği en uygun yerin yerel seçimler olduğuna dikkat çekerek, “AKP, kendisine karşı soğumuş, kendisinden ayrılmış bir dizi Kürt oyunu MHP’siz toplayabilirmiyim gibi bir hesabın içerisinde olabilir” dedi.

Bu iki partinin de ittifaktan kazançlı olduğunu bir kez daha belirten Benlisoy, “AKP, MHP’siz toplumsal çoğunluğu kaybettiğinin pekala farkında. MHP ise gerek devlet içerisinde açılan olanaklar itibariyle bu ittifaka mahkum gözüküyor” diye ekledi.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube




Önceki Haber
Bingöl'de korucular bir kişiyi öldürdü
Sonraki Haber
Hulusi Akar'dan yeni askerlik sistemi açıklaması