Ana SayfaÇalışma YaşamıYönetmen Ali Ergül’ün son belgeseli: ‘Kumun Gecesi’

Yönetmen Ali Ergül’ün son belgeseli: ‘Kumun Gecesi’

HABER MERKEZİ – Çektiği belgesellerde yaşam hakkı ihlallerine odaklanan yönetmen Ali Ergül, son belgeseli “Kumun Gecesi” ile kot kumlama işinde çalıştıkları sırada silikozis hastalığına yakalanan işçilerin yaşadıklarını anlattı.

“Suyun Ölüm Tarihi” belgeselinin yönetmeni Ali Ergül, kot kumlama işinde çalışan işçilerin silikozis hastalığına nasıl yakalandıklarını anlattığı “Kumun Gecesi” belgeselini çekti.

Ergül, çektiği belgeselle Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde silikozis hastalarının yaşamlarına odaklandı.

Silikozis hastalarının durumunu tekrardan gündeme getirmek için bu çalışmayı yaptığını belirten yönetmen Ergül, MA’dan Metin Yoksu’ya yaptığı açıklamada belgeseli çekmeye nasıl karar verdiğini şu sözlerlerle anlattı:

“25 Aralık 2017’de bir haber vardı. Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde silikozis hastası Faysal Demir’in tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği yazıyordu. Silikozis hastalarının 2004 yılında başlayan mücadelelerini takip etmiştim bir izleyici olarak sonra kısmi bir kazanım oldu. Mücadele büyük oranda sönümlendi.

Hafıza çalışan biri olarak unutmuş olduğumu fark ettim. Çoğu zaman kazanımla sonuçlanan mücadelelerde hepimiz aynı hissiyatı yaşıyoruz herhalde. İnsanların hala silikozisten öldüğünü öğrenmek garip bir duygu elbette ki. Tam da bu haber sonrası oturup tekrar okumaya başladım bu meseleyi. Yapmaya çalıştığım video- belgesel işlerinde aslında kendime sorduğum sorulara yanıt bulmaya çalışıyorum. Temel birkaç soru vardı zihnimde bu soruların peşine düştüm.”

Ali Ergül, belgeselin fragmanını ise Twitter hesabından paylaştı.

Previous post
Bir âşığın peşinde: Saklı bir tarihe ışık tutma arayışındaki bir yazar
Next post
BM'nin 2018 verileri: Akdeniz’de 2 binden fazla mülteci yaşamını yitirdi