Ana SayfaGüncel12 Eylül’ün son mahkumuydu: Hasan Gülbahar 35 yıl sonra tahliye edildi

12 Eylül’ün son mahkumuydu: Hasan Gülbahar 35 yıl sonra tahliye edildi

HABER MERKEZİ – 12 Eylül döneminde 19 yaşındayken cezaevine giren Hasan Gülbahar, Anayasa Mahkemesi’nin hakkında verdiği “hak ihlali” kararının ardından cezasının mahsup edilmesiyle birlikte tutuklu bulunduğu Tekirdağ Cezaevi’nden 35 yıl sonra tahliye edildi.

Hasan Gülbahar, 12 Eylül askeri darbesi sonrası 1981 yılında 19 yaşındayken “TİKKO üyeliği” suçlamasıyla tutuklanıp, yargılandığı Adana 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce 1983’te müebbet hapse mahkum edildi.

1991’de Malatya Ağır Ceza Mahkemesi, koşullu olarak salıverilmesi yasasıyla Gülbahar’ı tahliye etti.

Ancak deneme süresi içerisinde Gülbahar, 1995 yılında başka bir suçlamayla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 12 yıl 6 ay hapis cezası alarak yeniden tutuklandı.

2013 yılında çıkarılan 4. yargı paketiyle, İnfaz Yasası’na “7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olan kişi hakkında, mahkum olduğu cezanın infazı sürecinde koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınamaz” şeklinde hüküm getirildi.

MA’da yer alan habere göre bu değişilik akabinde Gülbahar’ın tahliyesi için başvuru yapıldı ve Gülbahar, 11 Mayıs 2013’te tahliye edildi.

Ancak Yargıtay, 5 Haziran 2014’te söz konusu yasanın Gülbahar için uygulanmayacağı yönünde bir karara imza attı ve Gülbahar’ın aldığı 12,5 yıllık hapis cezasının o tarihe kadar yattığı süreden mahsup edilmesine izin vermedi.

Bunun üzerine yeniden cezaevine giren Gülbahar, 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. AYM de, 4 yıl dosyayı beklettikten sonra Gülbahar’ın “Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nin ihlal edildiğine hükmetti.

AYM’nin kararının ardından Gülbahar’ın avukatı Mürsel Özmen, müvekkilinin tahliye edilmesi için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Dün akşam saatlerinde başvuruyu karara bağlayan mahkeme, Gülbahar’ın aldığı cezaların mahsup edilmesine hükmetti

Kamuoyunda “12 Eylül’ün son mahkumu” olarak bilinen Gülbahar, gece saat 01.00 sıralarında Tekirdağ Cezaevi’nden tahliye edildi.

Previous post
Dünyadan Özgür Gündem davasından ceza alan beş gazeteciye destek mesajı
Next post
Nuray Mert'e 1 yıl 3 ay hapis cezası