Ana SayfaDünyaABD’de bütçe krizi: Hükümet kısmen ‘kepenk kapattı’

ABD’de bütçe krizi: Hükümet kısmen ‘kepenk kapattı’

HABER MERKEZİ – ABD Kongresi’nde kamu hizmetlerinin sürdürülmesini sağlayacak bütçe üzerinde anlaşılamadı. ABD Başkanı Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar ödeneği çıkmayınca kamu kurumları kısmen ‘kepenk kapattı’.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar örmek için istediği, ABD Kongresi’ndeki Demokratların ise karşı çıktığı ödeneğin bütçe tasarısına eklenmemesi sonrası kamu hizmetleri kısmen askıya alındı.

Demokratlar, Donald Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi’nin her iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın smz konusu duvar için talep ettiği 5 milyar dolarlık ödemeyi onaylamadı.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler kamu hizmetlerinin sürdürülmesini sağlayacak bütçede anlaşamaması üzerine Twitter üzerinden bir video mesaj yayınlayan Trump, hizmetlerin askıya alınmasından dolayı Demokratları suçladı.

“Demokratların bize oy vermesi gerektiği için yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Umarım kepenk kapatma uzun sürmeyecek.”

800 bin kamu çalışanı etkilenecek

Kamu hizmetlerinin askıya alınmasıyla birlikte ülkedeki toplam 2 milyon 100 bin kamu çalışanının 800 bininin durumdan etkilenmesi bekleniyor.

Bu 800 bin kişinin 380 bini zorla ücretsiz izne ayrılacak, aralarında emniyet ve ‘sınır güvenliği’ mensuplarının da olduğu 420 bin kamu çalışanı ise maaşlarını bütçe krizi aşıldıktan sonra alabilecek.

ABD İç Güvenlik, Ulaşım, Ticaret, Dışişleri, Tarım, İçişleri, Hazine ile İskân ve Kentsel Kalkınma bakanlıkları hizmetlerini kısmen askıya alacak.

Savunma, Gazi İşleri, Sağlık ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları ise bütçelerinin daha önceden onaylanması nedeniyle hizmetlerini aksatmadan sağlamaya devam edecek.

ABD hükümeti benzer bütçe anlaşmazlıkları nedeniyle bu yıl 2 kez daha kapanmak zorunda kalmıştı.

Bazı kamu kuruluşları 20-23 Ocak arası kapalı kalmış, aynı durum 9 Şubat’ta da birkaç saatliğine yeniden yaşanmıştı.

ABD’nin Meksika sınırına duvar örmek, Trump’ın 2016’daki başkanlık seçimi kampanyasının ana vaatlerindendi.


Bu haber DW Türkçe ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.



Önceki Haber
"Kızılbaş düşmanı Ebusuut’un ismi Samsun’daki caddeden kaldırılsın"
Sonraki Haber
CHP'nin Adalar adayı belli oldu: Erdem Gül