Ana SayfaDünyaABD’de sınırı geçen bir mülteci çocuk daha gözaltında hayatını kaybetti

ABD’de sınırı geçen bir mülteci çocuk daha gözaltında hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Meksika sınırından ABD’ye geçen 8 yaşındaki Guatemalalı mülteci çocuk gözaltında hayatını kaybetti. Aralık ayının başında yine ABD’de bir mülteci çocuk gözaltındayken yaşamını yitirmişti.

Meksika sınırından ABD’ye geçen 8 yaşındaki Guatemalalı bir çocuk gözaltındayken hayatını kaybetti.

Aralık ayının başında yine Meksika sınırından ABD’ye geçen Jakelin Caal isimli Guatemalalı bir kız çocuğu gözaltına alındıktan birkaç saat sonra hayatını kaybetmişti.

Sınır yetkilileri kız çocuğunun günlerce gıda veya su almadığını savunurken, çocuğun babası Nery Gilberto Caal Cruz, kızının yeterli beslendiğinden ve sıvı aldığından emin olduğunu söylemişti.

7 yaşındaki Jakelin Caal’ın cenaze töreni

Ne oldu?

WP’de yer alan habere göre Guatemalalı 8 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesine ilişkin Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’nden açıklama yapıldı.

Açıklamada, bir yetkilinin çocukta ‘hastalık belirtileri’ gördüğü, bunun üzerine çocuk ve babasının Alamorgordo’daki hastaneye götürüldüğü belirtildi. Açıklamaya göre burada çocuğa soğuk algınlığı ve yüksek ateş teşhisi kondu. Bunun üzerine çocuğa sıkça kullanılan bir antibiyotik olan amoksisilin ve ibuprofen verildi.

Ancak çocuğun Pazartesi gecesi mide bulantısı yaşaması ve kusması üzerine yeniden hastaneye götürüldüğü, burada da hayatını kaybettiği aktarıldı.

İsmi belirtilmeyen çocuğun ölüm nedeni hala bilinmiyor. Birim, gerekli incelemenin yapılacağını söylüyor.

Ne ailelere ne de çocuklara uygun

Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan binlerce kişi yoksulluk, işsizlik ve şiddet olayları nedeniyle ABD’ye göç etmek durumunda kalıyor.

Meksika sınırını geçerek ABD’ye ulaşanlar ise ‘yasadışı yollar’dan ülkeye giriş yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınıyor. Ancak buradaki gözaltı merkezlerinin ailelere ve özellikle çocuklara uygun olmadığı vurgulanıyor.

Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’nden Kevin K. McAleenan, Temmuz ayında yaptığı açıklamayla durumu şöyle anlatıyordu:

“Burası yetişkinler tek kalacak şekilde inşa edildi. Burayı polis karakolu gibi düşünün, hapse veya daha uzun dönem geçirecekleri bir tesise götürülmeden önceki kısa dönem gözaltı gibi.”

Öte yandan McAleenan, yine aynı açıklamasında, buradaki tesisin aileler ve çocuklar için uygun olmadığını kesin bir dille belirtiyor.


Karınca Dış Haberler