Ana SayfaGüncelAf Örgütü’nden Korur-Fincancı ve Gürsoy açıklaması

Af Örgütü’nden Korur-Fincancı ve Gürsoy açıklaması

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile TTB eski Genel Başkanı Gençay Gürsoy’a verilen hapis cezasına tepki göstererek, “Hak savunucuları hakkındaki uydurma suçlamalar bir an önce düşürülmeli ve hak savunucuları özgür bırakılmalıdır” dedi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile emekli tıp profesörü ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Genel Başkanı Gençay Gürsoy’a “Bu suça ortak olmayacağız” adlı bildiriye imza attıkları için verilen hapis cezasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Korur-Fincancı’ya 2 yıl 6 ay, Gürsoy’a ise 2 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Af Örgütü’nce yapılan açıklamada, Korur-Fincancı’ya verilen cezaya gerekçe olarak TİHV’in sokağa çıkma yasakları sırasında ölümlerin yaşandığı Cizre bodrumlarına ilişkin hazırladığı rapor ile onun gazete röportajı ve bir demecinin gösterildiği hatırlatıldı.

Açıklamada “Suç teşkil etmeyen, kamuya erişimi açık olan ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken belgeler ve bilimsel bir rapor, cezanın artırılma gerekçesi haline getirildi” denildi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, medyaya insan hakları ihlallerini anlatmanın ve insan hakları ihlallerini raporlamanın suç olamayacağını vurgulayarak, “Böyle bir ceza kabul edilemez” dedi.

Gardner, Gürsoy’un duruşmasında da benzer şekilde medyaya verilen röportajlar ve sosyal medya paylaşımlarının, suç teşkil etmediği halde son anda delil olarak dosyaya eklendiğini anımsattı.

Ayrıca Gürsoy’un bildiriyi imzaladığı dönemde TTB başkanı olması ve TTB’nin bildiriyi kabul etmesi nedeniyle cezasının artırıldığını da söyledi Gardner.

AF Örgütü temsilcisi, “Her iki dava da, hak savunucularına yönelik kötücül yaklaşımı açıkça gözler önüne seriyor” değerlendirmesinde bulundu ve ‘uydurma suçlamaların düşürülerek’ hak savunucularının özgür bırakılması gerektiği çağrısında bulundu.

Previous post
ABD'de senatörlerden Trump'a Suriye çağrısı
Next post
ABD askeri çekilirken: Britanya'ya göre tehdit sürüyor, Fransa Suriye'de kalacak