Ana SayfaGüncelAKP’liler “polis iyi” dedi, HDP’li Kenanoğlu hatırlattı: Uğur Kurt’un katili hala serbest

AKP’liler “polis iyi” dedi, HDP’li Kenanoğlu hatırlattı: Uğur Kurt’un katili hala serbest

HABER MERKEZİ – Meclis’te AKP’li vekillerin “Polis kötü muamele yapmıyor” iddiasına yanıt veren HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, polis kurşunuyla yaşamını yitiren Uğur Kurt cinayetini hatırlattı. Kenanoğlu, “Kurt’u cemevinin önünde öldürdüler, katil hala serbest dolaşıyor” dedi.

Okmeydanı Cemevi’nde 22 Mayıs 2014’te katıldığı bir cenaze töreni sırasında polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Uğur Kurt’un ölümünün üzerinden dört yıl geçti.

Kurt’un katili olarak yargılanan polis önce 1 yıl 8 aylık bir cezaya çarptırılsa da daha sonra bu ceza 12.000 TL’lik para cezasına dönüştürüldü.

Meclis’te devam eden bütçe görüşmeleri sırasında Kurt cinayeti ve cinayete dair yargı süreci bir kez daha gündeme getirildi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)  grubunun emniyet teşkilatı üzerine yaptığı konuşmalar sırasında Kurt cinayetini meclis sıralarından hatırlattı.

AKP grubu adına söz alan partinin Antalya Milletvekili Kemal Çelik’in “Polisin kötü muamele yaptığına yönelik iddialar bugün için yüzde 90 oranında düşmüştür” demesi üzerine Kurt’un cemevinde öldürüldüğünü hatırlatan HDP’li Kenanoğlu, “Uğur Kurt’u cemevinin önünde öldürdüler be! İddiaymış… Katil hala serbest dolaşıyor” dedi.

Kenanoğlu, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un, “Türkiye’de devlet halkının güvenliğini sağlatmakta mükelleftir, bu anayasal bir yükümlülüktür. İnsanların güvenliğini sağlamaktan, insanların rahat bir şekilde hayatını sürdürmesinden kim, neden rahatsız olur? Rahatsız olanlar belli” sözlerine de Kurt cinayetini hatırlatarak yanıt verdi.

Muş’un tartışma yaratan “Türkiye’de eğer bir faşist parti aranıyorsa Halkların Demokratik Partisi’dir; kendilerinden daha faşist bir parti yok” sözlerine de tepki gösteren Kenanoğlu, “Herkes burada; Süryani, Alevi, Arap, herkes burada. Buraya ‘ırkçı’ diyor adam” diye konuştu.

Uğur Kurt cinayeti

Uğur Kurt, Okmeydanı’nda 22 Mayıs 2014’teki eylemde, cenaze için bulunduğu cemevinin bahçesindenken üzerine açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetti.

Polis Sezgin K. hakkında önce “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

İddianamenin gönderildiği 85. Asliye Ceza Mahkemesi, şüpheli polisin “taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 ile 6 yıl arasında değişen hapis istemiyle değil “Olası kastla öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması gerektiğini ifade ederek dava dosyasını Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Bu karara polis memurunun avukatı itiraz etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 85. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği görevsizlik kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, itirazı reddetti.

Polis Sezgin K.’ye “Olası kastla insan öldürmeden” 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yapılan yargılamanın sonunda duruşma savcısı da sanık polis hakkında “Olası kastla insan öldürme” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar değişen oranda hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Ancak Kurt davasında sanık polis “taksiren ölüme sebebiyet vermek”ten suçlu bulundu. 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan polisin cezası 12 bin 10 TL adli para cezasına çevrildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Emsal karar: Munzur’daki tüm HES ve baraj projeleri iptal edildi
Sonraki Haber
75’ten fazla şubesi bulunan Çıtır Usta iflas etti