Ana SayfaGüncelAnkara Trump’ın kararından memnun: Siyasi sürece odaklanmalıyız

Ankara Trump’ın kararından memnun: Siyasi sürece odaklanmalıyız

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararından memnun olduklarını belirterek, “Bu noktadan sonra siyasi sürece odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere operasyon hazırlığı gündemdeyken, ABD Başkanı Donald Trump Suriye’den çekileceklerini duyurdu.

Söz konusu çekilme kararına ilişkin Ankara’dan ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Malta’da konuşan Çavuşoğlu, karardan memnun olduklarını ifade ederek, “ABD’nin Suriye’den çekilme kararını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Çekilme sürecinde koordinasyonun önemine işaret eden Çavuşoğlu, “Suriye’nin bütünlüğünün yanındayız” dedi ve ekledi:

“DAEŞ (IŞİD) ile uzun süredir mücadele ediyoruz, artık yenilgiye uğratıldığını düşünüyoruz. ABD’nin geri çekilmesi konusunda koordinasyon gerekiyor. Görüşmeler yapıyoruz, diyalog devam ediyor.”

‘Siyasi sürece odaklanmalıyız’

Çavuşoğlu ayrıca, “Bu noktadan sonra siyasi sürece odaklanmamız gerekiyor. Suriye için anayasa komisyonunun 2019 başında gerçekleştireceği toplantı siyasi çözüm için önemli olacaktır” diye konuştu.


ABD’nin çekilmesi Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona ‘yeşil ışık’ mı engel mi?

ABD askeri çekilirken: Türkiye’nin hedefinde olan Suriye’deki Kürtler ne diyor?


Suriye’den çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Aralık Çarşamba günü IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

Trump’ın bu kararı Salı günü yani 18 Aralık’ta aldığı, sadece bir gün sonra da Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede birlikte hareket ettiği Kürt güçlere durumun bildirildiği aktarılmıştı.

New York Times gazetesine konuşan ABD’li bir yetkili, Kürt yetkililerin Çarşamba sabahı karardan haberdar edildiğini belirtmişti.

ABD’nin çekilme kararı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemesinin ardından gelmişti.

Dün ise ABD Savunma Bakanı Jim Mattis istifasını vermiş ve istifa mektubunda Trump’a, “Sizin görüşlerinize daha yakın çizgideki bir Savunma Bakanıyla çalışmaya hakkınız var” demişti.

Mattis Trump’la görüş ayrılıkları yaşadıklarını ifade etse de, ülke dışında görev yapan askeri personelin geri çekilmesi kararlarına değinmemişti.


Çekilme kararı sonrası ABD Savunma Bakanı Mattis görevinden ayrılıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meclis’e dokuz fezleke daha gönderildi
Sonraki Haber
Rize'de sel ve heyelan: Yollar kapandı, araçlar yolda kaldı