Ana SayfaGüncelAnkara’da hızlı tren kılavuz trenle çarpıştı: Dokuz kişi yaşamını yitirdi

Ankara’da hızlı tren kılavuz trenle çarpıştı: Dokuz kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, kılavuz tren ile çarpıştı. Ulaştırma Bakanı, üçü makinist dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Sağlık Bakanı da yaralanan 86 kişiden 27’sinin hastanedeki tedavisinin devam etiğini duyurdu. İki yaralının durumu ise ciddiyetini korumakta. Diğer yandan olayla ilgili başlatılan soruşturmada TCDD personeli üç kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz tren çarpıştı.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz istasyonunda saat 06.30 sıralarında meydana gelen çarpışma sonucu yolcuların kullandığı üst geçit vagonların üzerine düştü.

DHA, hızının 80-90 kilometre civarında olduğu belirtilen YHT’nin iki vagonunun raydan çıktığını da aktardı.

Üçü makinist dokuz kişi yaşamını yitirdi

Olay yerine giden Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Ankara’dan Konya’ya doğru yola çıkan hızlı trenin kılavuz trenle çarpışması sonucunda üçü makinist dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada, 86 yaralının hastaneye kaldırıldığını belirterek, “Toplam 27 kişinin tedavisi devam etmekte olup 2’sinin durumu ciddiyetini korumaktadır” dedi.

İtfaiye ve AFAD ekiplerinin arama-kurtarma çalışmaları sürerken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında kusuru bulunduğu gerekçesiyle TCDD personeli üç kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Erdoğan: Sorumlular ortaya çıkarılacak

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı ilk açıklamada “Kaza ile ilgili adli ve idari soruşturmaya başlanmıştır. Cumhuriyet Savcılığımız şu ana kadar 3 kişiyi gözaltına almıştır. Bu kaza tüm boyutları ile incelenecek, sorumlular ortaya çıkarılacak, gereken her şey yapılacaktır” dedi.

Yaşamını yitirenlerin isimleri belli oldu

Diğer yandan hayatını kaybedenlerin kimlikleri de netleşti.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, yaşamını yitiren yolculardan birinin Urfa’nın Bozova ilçesinden Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye başkan aday adayı olan Yusuf Yetim olduğu belirtildi.

Yetim, 24 Haziran’da yapılan genel seçimlerde (27’inci dönem) HDP’nin Urfa’dan milletvekili adayı da olmuştu.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Berahitdin Albayrak’ın da yaşamını yitirenler arasında olduğu öğrenildi.

Üniversitenin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Albayrak’ın gerçekleşen elim tren kazasında kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz” denildi.

Hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

Kadir Ünal, Adem Yaşar, Hulusi Beler (makinistler), Berahitdin Albayrak, Yusuf Yetim, Arif Kahan Ertik, Tahsin Ertaş, Kübra Yılmaz, Ebru Erdem Ersan.

“Hat, sinyalizasyon sistemi olmadan açıldı”

Olay yerinde bulunan BBC Türkçe muhabiri Fundanur Öztürk, adını açıklamak istemeyen bir makinistin, kazanın iki trenin aynı yöne yönlendirilmesi sonucu meydana geldiğini söylediğini bildirdi.

Öztürk’e konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş ise çarpışmanın yaşandığı hattın sinyalizasyon sistemi olmadan açıldığını söyledi.

“İki yıl önce burası, Kayaş-Sincan arası banliyo hattı Başkent-Ray çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldı. Bu hatta sadece yüksek hızlı trenler çalışıyordu. Ama bu hat, bitmeden açıldı. Yolun bitmesi, tam anlamıyla bitmesi demek, bütün altyapısıyla, üstyapısıyla, sinyalizasyon sistemiyle birlikte açılması demek. Ama, 2018’in Nisan’ında, 12 Nisan’da bu hat sinyalizasyonsuz bir şekilde hizmete açıldı.

“Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız. Sinyalizasyon demiryolundaki trenlerin işletmesini sağlayan sistem demek. Bu bilgisayarlı bir sistem, bir merkezi var, bu merkezden bütün trenlerin kendi bölgesi var. Mesela, Eskişehir-Ankara arası Ankara’daki kumanda merkezi dediğimiz bir yerden yönetilir, bu trenler tıpkı uçaklardaki hava trafik kontrolü gibi, buralardan idare edilir. Burada şu anda böyle bir sistem yoktu.

“Başkent Ray dolayısıyla daha bitmemişti. Telsizlerle bu iş yapılıyordu ama telsizle yapınca da insanların diyaloğuyla gerçekleşen bir işletmecilik yapılıyordu.”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener de Habertürk canlı yayında yaptığı açıklamada, Ankara-Sincan hattında yaşanan sinyalizasyon sorunu nedeniyle makinistlerin bir süredir telsizle haberleştiğini söyledi.


HDP: Yine ihmal var, tren kazası ciddi bir hatadan kaynaklı


Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada da “Yüksek Hızlı Tren yol kontrolü yapan lokomotife çarptı. Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu. Çarpışma sonrası tren raydan çıkarak üst geçide çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçit trenin üstüne çöktü” denilmişti.

Temmuz ayında 25 kişi yaşamını yitirmişti

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz’da Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 25 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Previous post
Demirtaş’ın tutukluluğuna devam kararı
Next post
Ankara'da okullara kar tatili