Ana SayfaKültür-SanatArkaik yaşamın izleri: “Çok Uzun Sürmüş Gece”

Arkaik yaşamın izleri: “Çok Uzun Sürmüş Gece”

HABER MERKEZİ – Doğukan Çiğdem’in 21 Aralık’ta yani Kuzey Yarım Küre’de en uzun gecenin yaşandığı günde Galeri Bu’da açılan “Çok Uzun Sürmüş Gece” adlı sergisi 14 Ocak 2019’a dek ziyaretçilerini bekliyor. Sergi eş zamanlı olarak Ankara’daki Kova Art Space’te yer alıyor, işlerin bir kısmı da orada. Serginin küratörü M. Wenda Koyuncu’ya göre sanatçı son çalışmalarında Benjamin’in tarih telakkisine yakın bir düşüncenin izlediğinde. Çiğdem’in resimlerinde arkeolojik bulgulardan dönüştürülen figürler ve arkaik yaşamın izlerini bulmak mümkün.

Doğukan Çiğdem’in “Çok Uzun Sürmüş Gece” isimli solo sergisi İstanbul Taksim’deki Galeri Bu ile Ankara Kova Art Space’te açıldı.

Serginin küratörü M. Wenda Koyuncu sanatçının bu serisinde “arkeolojik sahaları bir seferi gibi dolaşarak, gözlemler yapıp kayıtlarını tutarak bir tür sosyal arkhe’nin peşine düştüğünü” söylüyor.

Ona göre sanatçı, geçmiş zamanı ele aldığı çalışmalarında Benjamin’in tarih telakkisine yakın bir düşüncenin izlediğinde.

İnsan kümelerinin veya topluluklarının arkaik yaşam koşulları içinde bugüne taşınan kültürel kodlarını kendi sezgileri ile birleştiren imgeler üreten sanatçının daha önceki “Adem” isimli sergisini hatırlatan Koyuncu, insan eylemi ile diğer varlıkların eylemlerini hiyerarşik olmayan bir bakışla ele alan sanatçının bu serisinde ‘işleri biraz daha karmaşıklaştırdığını’ söylüyor.

Sanatçının resimleri karikatür ve illüstrasyon tekniği arasında gidip geliyor. Koyuncu bu tekniği “hatların keskinliğinden duyulan doğal bir şüphecilik” olarak yorumluyor ve ekliyor: “Keskin konturlar ve yoğun boya katmanlarıyla dışa vurumcu izler taşıyan çalışmalarda sanatçı, arkeolojik bulgulardan dönüştürdüğü figürleri formun temsil edici misyonunun sınırında bırakır.”

Çiğdem’in eserleri 1 Ocak 2019’a kadar Galeri Bu ve Ankara Kova Art Space’de ziyaret edilebilir.


Sergiye dair daha ayrıntılı bir bilgiye BURADAN bakabilirsiniz.