Ana SayfaÇalışma YaşamıAsgari ücret 2 bin 20 lira oldu

Asgari ücret 2 bin 20 lira oldu

HABER MERKEZİ – 2019’da uygulanacak asgari ücret 2 bin 20 lira olarak belirlendi. DİSK’ten asgari ücretin yetersiz olduğu tepkisi gelirken, HDP ise açıklanan ücretin yoksulluk sınırının bile çok altında olduğunu belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere son toplantısını bugün yaptı.

Asgari ücretin 417 lira zamla 2 bin 20 liraya yükseltildiği duyuruldu.

Böylece net ücret geçen yıla göre yüzde 26,05 artmış oldu. Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin brüt hali ise 2 bin 558 lira.

Evli ve en az üç çocuklu bir çalışana uygulanacak asgari ücret ise 2 bin 155 lira olarak belirlendi.

Asgari ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile birlikte 1.603 lira olarak uygulanıyordu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarında işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyordu.

Türk-İş: Kabul edilebilir bir ücret

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Mükemmel bir ücret denemez, ama kabul edilebilir bir ücret. Herkes yeni asgari ücretten memnundur diyemeyiz, ama yüzde 70-80’i mutlu ettiğimizi umut ediyorum. Emeği olan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Türk-İş, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyordu.

DİSK: Geçim ücretinin çok uzağında

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan ise asgari ücretin yetersiz olduğunu söyledi.

“Asgari ücretle çalışan bir kişi için değil, çalışanın ailesi dikkate alınarak hazırlanmalıydı. Bir ailenin 2 bin 200 lira ile geçinme şansı yok.”

“Tespit komisyonunda bir konfederasyonun olmaması tüm işçi temsilcilerinin katılması istedik. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istedik. 4 kişilik bir ailenin düşünülmesini istedik. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret talep ediyoruz. Çünkü asgari ücret küçük bir kesimi değil, milyonları ilgilendiriyor. Ancak bu taleplerimiz kabul edilmedi.”

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu da “Asgari Ücret Tespit Komisyonunda oy birliğiyle belirlenen bu rakam ile bir kez daha geçim ücretinin çok uzağında bir asgari ücret belirlenmiş, bir kez daha TÜİK’in belirlediği rakamın altında kalınmış ve bir kez daha işçiler büyümeden pay alamamıştır” dedi.

“Bilindiği gibi Türkiye İstatistik Kurumu Asgari Ücret Tespit Komisyonuna her yıl bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ve besin dışı harcamalara ilişkin asgari tutarı hesaplayıp sunmaktadır. Bu yıl TÜİK tarafından verilen rakam 2213 TL iken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu rakamın altında bir rakamı asgari ücret olarak belirlemiştir.”

Görüşmelerde yer alamayan DİSK, asgari ücretin geçim ücreti olması gerektiğini belirtiyor ve bu rakamın aylık net 2 bin 800 lira olması gerektiğini savunuyordu.

HDP: Yoksulluk sınırının çok altında

HDP Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay da artışın bir zam olmadığını söyledi.

Kubilay, “Sadece Ağustos’ta başlayan bir mali krizin ortaya çıkardığı sonuçları telafi etmeye yönelik küçük bir adım. Dolayısıyla da asgari ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olanlar için sefalet içinde kıvranması, debelenmesi anlamına geliyor” dedi.

“Biz asgari ücretin 2 bin 850 lira olmasını istemiştik. Nedeni şuydu; bir yıllık yoksulluk ortalamasının yarısıydı. Bu açıklanan rakam yoksulluk sınırının da çok çok altında olan bir belirleme oldu. Artık bir yıl boyunca açlık ve sefalet içinde yaşanması anlamına geliyor. Bu kabul edilemez.”

Asgari ücret ne kadardı?

2018’de asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde ise net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyordu.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruştu.

Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyordu.