Ana SayfaEkolojiAydın’da köylülerin direnişi geri adım attırdı

Aydın’da köylülerin direnişi geri adım attırdı

HABER MERKEZİ – Aydın’da köylülerin jeotermal santraline karşı günlerdir süren direnişi sonuç verdi. Santrali yapmak isteyen firma, ÇED raporu çıkıncaya kadar satın aldığı arazide herhangi bir çalışma yürütemeyecek. Köylüler firma yetkililerin ağaç sökmesi halinde yine protestoya başlayacaklarını belirtiyor.

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy’de Gürmat Enerji Şirketi’nin yapmak istediği Jeotermal Enerji Santrali (JES) için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu çıkmadan bölgedeki ağaçların sökülmeye başlanmasıyla başlayan protestolar sonuç verdi.

Santralin yapılacağı arazinin etrafı tel örgütlerle çevrilerek ağaçların sökülmeye başlanması köylülerin tepkisine neden olmuş, jandarma müdahalesinde üç kadın yaralanmıştı.

Jandarma ve TOMA’nın köylülerin üzerine gaz sıkmasıyla olaylar büyümüştü.

Rapor beklenecek

Köylülerin alanı terk etmemesi üzerine eylem çadırına gelmek zorunda kalan Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, eylemde olan Kızılcaköy sakinlerine ‘suç işlediklerini’ söyledi.

Bir köylünün firmanın aldığı arazideki erik ağaçlarını sökmesinin ne anlama geldiğini sorması üzerine Arat, arazinin firmaya ait olduğunu ve bunu engelleyecek yasal bir durumun olmadığını savundu.

Erik ağaçlarının sökülmesinin ÇED sürecine hazırlık olduğunu dile getiren köylüler ise arazide yapılacak her hangi bir çalışmayı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Çadırda Arat’la konuşan kadınlar “Oraya bir kepçe gelirse önüne yatarız. O kepçe üzerimizden geçsin bizi öldürsün ama yine izin vermeyiz” sözleriyle tepki gösterdi.

Yapılan tartışmaların ardından Vali Yardımcısı Arat, ÇED raporu çıkıncaya kadar arazide herhangi bir çalışma yürütülmeyeceği sözünü verdikten sonra çadırdan ayrıldı.

Ağaçlar sökülürse eylem sürecek

Arazideki eylemlerini köyün içinde bulunan çadırda sürdüren Kızılcaköy sakinleri, firma yetkililerin ağaç sökmesi halinde protestoya başlayacaklarını kaydetti.

Previous post
Asgari ücret görüşmeleri başladı
Next post
Yerel seçimler: Erdoğan, 14 ilin adayını açıkladı