Ana SayfaEğitimAYM’den başörtüsü kararı: Öğrencinin eğitim hakkı ihlal edildi

AYM’den başörtüsü kararı: Öğrencinin eğitim hakkı ihlal edildi

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağı nedeniyle okulla ilişiği kesilen ve aldığı bursu faiziyle iade etmek zorunda kalan öğrencinin din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan Sara Akgül, 2000-2005 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) mecburi hizmet karşılığı burs aldı.

Akgül, 2004 yılından sonra çevik kuvvet polisleri ve polis panzerlerinin bulunduğu bir ortamda kendisinden başını açmasının istendiğini belirterek, başörtülü derslere ve sınavlara girmesine izin verilmediğinden eğitimine devam edemediğini, devamsızlık sorunu oluştuğunu ve bu sebeple üniversiteden atıldığını belirtti.

Yaşadıklarına ilişkin bazı belgeler sunan, daha sonra çıkarılan ve kamuoyunda ‘Af Kanunu’ olarak bilinen 5806 sayılı Kanun çerçevesinde 2009’da üniversiteye tekrar kaydını yaptıran Akgül, 2012’de mezun oldu.

MEB, Akgül’ün mezuniyetinin ardından verilen bursu geri ödemesini tebliğ etti. Akgül’ün bu karara yaptığı itiraz ise mahkeme tarafından reddedildi.

AYM, Akgül’ü haklı buldu

Bunun üzerine Akgül, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Akgül, başvuru dilekçesinde, başörtüsü yasağından dolayı okula alınmaması ve bunun sonucunda üniversiteden ilişiğinin kesilmesi nedeniyle almış olduğu bursları iade etmek zorunda kalmasının din özgürlüğünü ve eğitim hakkını ihlal ettiğini ifade etti.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, Akgül’ün, Anayasa’nın 24. maddesinde güvenceye alınan din özgürlüğü hakkı ile 42. maddesinde güvenceye alınan eğitim hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

AYM, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması ve başvurucuya 20 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Previous post
Emrah Serbes'in hapis cezası onandı
Next post
Baş'tan 2019 bütçesi özeti: Halktan alacağız, saraya vereceğiz