Ana SayfaEkolojiBaraj kapağı kopmuştu: Dicle Nehri’nde su seviyesi azaldı, tehlike sürüyor

Baraj kapağı kopmuştu: Dicle Nehri’nde su seviyesi azaldı, tehlike sürüyor

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Eğil’deki Dicle Barajı’nda, Dicle Barajı’nda aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi için açılan kapaklardan birinin kopması sonucu Dicle Nehri’nde dün artan su seviyesi bugün azaldı ancak tehlikenin sürdüğü bildirildi.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde Dicle Nehri üzerine kurulu Dicle Barajı’nda, son günlerde etkili olan aşırı yağış nedeniyle fazla suyun Dicle Nehri’ne tahliyesi amacıyla dolusavaktaki 3 radyal kapaktan açılmaya çalışılan biri, Perşembe günü saat 18.30 sıralarında yerinden kopmuştu.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, yaptığı açıklamada “Dicle Baraj kapaklarından birinin kopması sonucu nehir yatağımızda ani ve aşırı su yükselmesi tehlikesine karşı vatandaşlarımızın nehir yatağından uzak durmaları, can ve mal emniyeti için tedbirli olmaları ve ekiplerimizin uyarıları doğrultusunda davranmaları gerekmektedir” uyarısında bulunmuştu.

Vali Güzeloğlu ayrıca suyun tahliyesinin yaklaşık üç gün sürmesinin beklendiğini duyurmuştu.

Yapılan uyarılar üzerine Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Vadisi’nde nehire yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlar, evlerini ve işyerlerini boşaltmıştı.

DHA’nın haberine göre dün su seviyesinin 4 metre kadar yükselmesiyle Hevsel Bahçeleri ile tarihi On Gözlü Köprü çevresindeki iş yerlerini su bastı.

Bugün su seviyesinin bir miktar düştüğü gözlenirken, yetkililer tahliyesi süren su nedeniyle oluşabilecek tehlikenin sürdüğünü belirtti.